Saveti za lepe i zdrave nokte

Trebalo bi da steknete neke navike kako biste imali lepe i zdrave nokte, a koje podrazumevaju pravilnu ishranu, mere za zaštitu i jačanje, kao i redovno održavanje

Ako želite da imate lepe i zdrave nokte, a uz to ste primetili da oni sporije rastu, evo koje navike bi trebalo da usvojite.

* Jedite proteine

Neophodno je da jedete dovoljno hrane bogate proteinima, a tu spadaju jaja, meso, pasulj i grašak. Takođe, možete da pijete proteinske šejkove ili da uzimate suplemente vitamina D.

* B kompleks

Biotin je suplement koji se koristi za najrazličitije probleme i svrhe, od dijabetesa do rasta kose. Pokazao se delotvornim i za lomljive nokte.

Ima ga u prirodnom obliku, u namirnicama (sirovo žumance, džigerica, zeleno lisnato povrće i kikiriki), ali se češće upotrebljava kao suplement. Kompleks B vitamina možda neće ubrzati rast noktiju, ali će ih učiniti manje lomljivim.

* Rukavice

Većina deterdženata oštećuje kožu i mogu nokte da učine krtim, što znači da je poželjno da tokom pranja sudova nosite rukavice.

* Održavanje

Da biste sprečili lomljenje noktiju, neophodno je da ih redovno sređujete. Važno je da makazice uvek budu oštre a turpija nova.

* Ne grickajte

Grickanjem noktiju svakako ne pospešujete njihov rast. Ako imate ovaj problem, uzmite žvaku ili uradite nešto kreativno sa rukama kako biste skrenuli misli sa ružne navike.

* Vlažnost

Suvi nokti lako pucaju, pa je važno da im obezbedite potrebnu vlažnost. Koristite kreme za ruke i nokte (birajte one sa prirodnim sastojcima i sa što manje hemikalija) triput dnevno. Maslinovo ulje je za to odlično. Nakapajte nekoliko kapi na dlan i utrljavajte ulje na nokte.

* Jačanje

Dva puta sedmično koristite preparate za jačanje noktiju, koji će im usput dati i sjaj. Dobar način da ojačate krte nokte jeste da ih potapate u hladnu vodu na nekoliko minuta, a onda da ih premažete alfa-hidroksi losionima.

* Bez acetona

Skidač laka za nokte koristite umereno, naročito ako sadrži aceton. Poznato je da aceton suši nokte i tako čini da oni postanu lomljivi.