Pevanje pozitivno utice na zdravlje

Tim istraživača sa Univerziteta u Geteborgu (Švedska) utvrdio je da pevanje u horu osim pto popravlja raspoloženje, ima veoma pozitivan uticaj na zdravlje pevača. Tajna je pre svega u pravilnom disanju potrebnom za pevanje, koje je još delotvornije kada se peva u horu, zbog usklađivanja velikog broja glasova.

Efekat je, poručuju švedski istraživači, istovetan onome koji na vaše zdravlje imaju treninzi joge sa akcentom na pravilno disanje, prenosi Dejli telegraf.

“Pevanje podrazumeva oblik uređenog, pravilnog disanja, sa raspoređenim pauzama za udisaj i izdisaj”; tvrdi dr Bjorn Vikhof. “To ima isti efekat kao i sve popularniji joga-disanje. Pevanje vam pomaže da se opustite, a postoje i dokazi o tome da pozitivno utiče na rad srca.”

Pozitivne rezultate u korist pevanja pokazala je i prošlogodišnja studija sa Univerziteta u Kardifu, kada su oboleli od raka pluća svakodnevnim pevanjem poboljšali kapacitet tog organa.

“Pevanje donosi ne samo fizičku već i emocionalnu dobrobit, ima učinak poput nekih vežbi na aerobik-treninzima, poboljšava disanje i držanje, kao i samopuzdanje”, tvrdi Džeremi Hivel Vilijams koji predvodi velško udruženje horova “Llanelli Choral Society”.

“I kada sami pevate činite sebi dobro, ali je u društvu pevanje mnogo bolje i efikasnije”, tvrdi Hivel Vilijams.

Tom Džordž, predvodnik rokerskog hora iz Sarija, tvrdi kako dobija brojna pisma zahvalnosti od bivših članova hora.

“Dobili smo brojne poruke u kojima nam naši bivši članovi objašnjavaju koliko im je hor pomogao. Ljudi su pevali sa nama ne bi li se oporavili od depresije, raznih operacija, izlečili artritis, čak i pojedine posledice kancera”, navodi Džordž.

Prestižni univerziteti Harvard i Jejl otišli su korak dalje, sprovodeći 2008. veliku zajedničku studiju u jednom gradiću u američkoj saveznoj državi Konektikat. Oni su utvrdili da je pevanje u horu, na koje su pristali stanovnici varošice, popravilo njihova životna očekivanja i nivo optimizma.

Još 2004. godine u časopisu “Journal of Music Therapy” objavljeni su rezultati istraživanja koji pokazuju da redovno pevanje sa pravilnim disanjem podiže imunološki sistem i pomaže pacijentima da lakše podnose hronični bol.

Da li vi volite da pevate, i koja vam je pesma omiljena za “podizanje raspoloženja”?