OMEGA-3 MASNE KISELINE ZA LJEPU I ZDRAVU KOZU

Jedna od čestih zabluda je da o zaštiti kože više trebamo misliti tjekom ljetnih meseci.

Svjesni štetnosti UV zraka, naoružani smo dodacima prehrani i zaštitnim kremama s visokim SPF zaštitnim faktorom. A zimi?

Eventualno, posežemo za hranjivim kremama i ne razmišljamo o dodacima prehrane namijenjeni ljepoti i zaštiti kože,koji je naš najveći organ. A, istina je da hladnoča, vjetar, nagle temperaturne promjene i boravak u zatvorenom prostoru uzrokuju pojačano isušivanje, a ponekad i jača oštećenja kože.

Esencijalne masne kiseline igraju ključnu ulogu u stvaranju lipidne barijere kože i utječu na odgovor stanica kože na UV zračenje. Istodobno vlaže kožu i smiruju iritacije, a njihov nedostatak očituje se suhom kožom sklonom iritaciji.

Nivo omega-3 masnih kiselina utiče na razvoj različitih upalnih odgovora u telu. Studije pokazuju da EPA i DHA omega-3 masne kiseline, zahvaljujući svom antiupalnom delovanju, mogu biti od velike koristi u upalnim stanjima kao što su psorijaza i akne.

EFEKAT PROTIV STARENJA

Zrela koža takođe može imati koristi od adekvatnog unosa omega-3 masnih kiselina. Naime, gubitak elastičnosti jedan je od neizbežnih znakova starenja kože, a postoje naučni dokazi koji ukazuju da kombinacija EPA i DHA, kao i vitamina E i D3 može poboljšati elastičnost kože. Pored toga, istraživanja pokazuju da ova kombinacija u obliku dijetetskog suplementa može poboljšati čvrstoću kože.

Biološko starenje kože se ne može izbeći, ali UV zračenje je odgovorno za najvidljivije znake oštećenja kože. Kada je koža previše izložena UV zračenju, stvaraju se slobodni radikali koji oštećuju tkivo kože, pojavljuju se bore i tamne mrlje.

Brojna naučna istrazivanja ukazuju da omega-3 masne kiseline mogu biti značajna podrška u zaštiti kože od oštećenja ili čak pomoći u oporavku od postojećih oštećenja i tako smanjiti rizik od razvoja malignih promena.

Omega-3 masne kiseline, odnosno EPA, deluje na način da ometa proizvodnju upalnih faktora. Istrazivanje objavljeno u stručnom časopisu Archives of Dermatological Research otkrilo je da je uzimanje EPA i DHA ima fotoprotektivni efekat i smanjuje vidljivo crvenilo kože.

Dr. Viton – Omega 3 se može naručiti putem interneta:

https://springwell.rs/proizvodi/dr-viton-omega-3/

Dr. Viton – Omega 3 se može kupiti u Lilly i DM drogerijama, apotekama BENU i Kršenković, kao i u svim bolje snabdevenim apotekama.

Ili na broj telefona: 018 576 120

Svakog radng dana od 8 do 16 časova

(Dostava na kućnu adresu brzom poštom)