Nedovoljna doza Omega-3 može dovesti do problema u učenju

Studija obavljena na Univerzitetu u Oksfordu, a koja je obuhvatila decu školske dobi u Velikoj Britaniji, uzrasta od sedam do devet godina, pokazala je da većina ima nizak nivo ključnih omega-3 masnih kiselina.

Naučnici sa Oksforda objavili su nalaze u časopisu PLOS ONE.

Studiju su predstavili koautor dr Aleks Ričardson i profesor Pol Montgomeri iz Univerzitetskog centra Okford. Oni su se među prvima bavili nivoom Omega-3 u krvi školske dece u Velikoj Britaniji. Dugolančane omega-3 masne kiseline (EPA i DHA) koje se nalaze u ribama, plodovima mora i nekim algama neophodne su za pravilno funkcionisanje mozga, kao i za očuvanje zdravlja srca i imunološkog sistema.

Roditelji su takođe izveštavali o načinu ishrane svoje dece, otkrivajući istraživačima da je gotovo devet od deset dece jelo ribu manje od dva puta nedeljno, a skoro svaki deseti nije jeo ribu uopšte. Vladine preporuke o zdravoj ishrani preporučuju najmanje dve porcije nedeljno.

 
Uzorci krvi uzeti su iz 493 učenika, uzrasta između sedam i devet godina, iz 74 redovne škole u Engleskoj Pokazalo se da sva deca imaju ispodprosečne veštine čitanja. Analize njihovih uzoraka krvi pokazale su da u krvi u proseku imaju nešto manje od dva procenta ukupnih masnih kiselina Omega-3 DHA i 0,5 procenata Omega-3 EPA. Ovo je najmanje 4 procenta ispod onoga što vodeći naučnici preporučuju za održavanje kardiovaskularnog zdravlja odraslih, a 8 do 12 procenata ispod optimalnih količina za zdravo srce.

Koautor prof Montgomeri je rekao: „Ispitijući skoro 500 učenika, otkrili smo da nivo Omega-3 u krvi značajno utiče na njihovo ponašanje i sposobnost za učenje. Viši nivo omega-3 u krvi, naročito DHA, povezan je sa boljim čitanjem i pamćenjem, kao i znatno manjim problemima u ponašanju. Iako su potrebna dodatna istraživanja, verujemo da se ovi rezultati mogu primeniti na sve studente u Velikoj Britaniji.”

Koautor dr Aleks Ričardson je dodao: “Očigledno je da ne možemo znati da li tako nizak nivo Omega-3 u krvi može dugoročno uticati na zdravlje dece. Međutim, ovo istraživanje pokazuje da mnoga, ako ne i većina, deca u Velikoj Britaniji verovatno ne unosi dovoljno omega-3 koje su nam potrebne za zdrav mozak, srce i imuni sistem, što nam daje ozbiljan razlog za zabrinutost jer smo otkrili da su niži nivoi DHA u krvi povezani sa problematičnim ponašanjem i učenjem. Većina dece koju smo proučavali imala je slabe ocene. Nivo omega-3 u krvi značio bi rizik od srčanih bolesti. Isto tako, roditelji su potvrdili da je malo njih uspela da ubedi da redovno konumiraju ribu i plodove mora ili dijetetske suplemente na bazi omega-3.