Nauka otkriva širok spektar zdravstvenih koristi Omega-3 masne kiselina

Postoji sve veći broj naučnih dokaza o blagotvornom uticaju omega-3 masnih kiselina na zdravlje ljudi. Stručnjaci ističu da su omega-3 masne kiseline potrebne ne samo za pravilno funkcionisanje našeg organnizma, već i kao preventiva za mnoga oboljenja savremenog doba.

Omega-3 masne kiseline, posebno DHA i EPA, povezane su sa širokim spektrom zdravstvenih koristi, uključujući smanjeni rizik od kardiovaskularnih bolesti i nekih karcinoma, pravilan razvoj ploda tokom trudnoće, za zdrave zglobove i bolje raspoloženje.

Jedna od studija je primetila negativnu povezanost između nivoa hs-CRP i ukupnog nivoa omega-3, EPA i DHA, pri čemu je nivo hs-CRP iznad 3,0 mg / l povezan sa značajnim padom koncentracije ukupnih Omega-3 masnih kiselina, EPA i DHA.

„Otkrili smo da je koncentracija omega-3 masnih kiselina u obrnutoj srazmeri sa hs-CRP kod zdravih pojedinaca, kada su grupisani u krugove koji predstavljaju tačke rizika od kardiovaskularnog sistema, tvrde istraživači.

Ljudi sa povišenim nivoom triglicerida u krvi koji su koristili dodatke koji sadrže DHA imali su niže nivoe markera u krvi, kao što su C-reaktivni protein (CRP) i interleukin-6 (IL-6), u poređenju sa ljudima koji nisu koristili takve suplemente.

Omega-3 masne kiseline, posebno DHA i EPA, povezane su sa širokim spektrom zdravstvenih koristi, uključujući smanjeni rizik od kardiovaskularnih bolesti i nekih karcinoma, pravilan razvoj ploda tokom trudnoće, za zdrave zglobove i bolje raspoloženje.

Keli je u saradnji sa naučnicima sa Kalifornijskog univerziteta u Dejvisu radio sa 34 osobe sa hipertrigliceridemijom (u dobi od 39 do 66 godina) i nasumično neke od njih koji su konzumirali dodatak DHA (3 grama dnevno), dok su ostali uzimali placebo maslinovog ulja tokom 90 dana.

Ova slepa, nasumična, placebo kontrolirana paralelna studija pokazala je da suplementacija DHA-om tokom 45 dana rezultira smanjenom količinom belih krvnih zrnaca (neutrofila) u cirkulaciji za 11,7%, a ovo smanjenje zadržava se do kraja 90-dnevnog ispitivanja (smanjenje od 10,5%).

Broj cirkulirajućih neutrofila pozitivno je povezan sa koncentracijom omega-3 masnih kiselina u crvenim krvnim ćelijama i negativno je povezan sa nivoima EPA i DHA u crvenim krvnim ćelijama.

Dok se drugi markeri upale nisu menjali tokom prvih 45 dana, na kraju studije Keli i njegove kolege pokazali su da se nivoi CRP-a smanjuju za 15%, a IL-6 smanjuje za 23%. Takođe, nivo anti-inflamatorne metaloproteinaze-2 matriksa je porastao za 7%.

“Zaključno, DHA može smanjiti upalni odgovor promenom lipida u krvi i njihove strukture masnih kiselina”, napisali su Keli i njegovi saradnici.a

Dr. Viton – Omega 3 se može naručiti putem interneta:

https://springwell.rs/proizvodi/dr-viton-omega-3/

Dr. Viton – Omega 3 se može kupiti u Lilly i DM drogerijama, apotekama BENU i Kršenković, kao i u svim bolje snabdevenim apotekama.

Ili na broj telefona: 018 576 120

Svakog radng dana od 8 do 16 časova

(Dostava na kućnu adresu brzom poštom)