Narandže, cvekla i šargarepa – najbolja kombinacija za zdravlje očiju

Predlažemo vam nekoliko recepata za napitke koje možete pripremiti kod kuće. Prirodni šećeri i kalorije imaju neverovatan antiupalni uticaj. Na sreću, postoje recepti koji su laki za pripremu, a vrlo zdravi.

Prilažemo recept za popularan sok iz Venecuele pod nazivom Jugo tres en uno (sok 3 u 1) – ukusna, zdrava, antiupalna kombinacija narandže, cvekle i šargarepe.

Vreme pripreme: 5 minuta

Sastojci:
4 organske narandže
1 organska cvekla
2 organske šargarepe

Po želji: jedna supena kašika meda ili prirodan zaslađivač po izboru
Napomena: broj sastojaka možete promeniti po želji. Na primer, možete smanjiti količinu šećera tako što ćete narandžu zameniti drugim voćem ili povrćem, bogatim vitaminom C, recimo celerom.

Antiupalni benefiti narandže, cvekle i šargarepe

Mešavina ova tri sastojka je zdrava i ukusna magija. Evo šta kažu naučnici o njihovoj hranljivoj vrednosti i benefitima za zdravlje.

Narandža

Kao paket vitamina C, vitamina iz grupe B,  kalijuma i flavonoida, narandža je izvor mnogih zdravstvenih benefita. Flavonoidi pomažu kod hroničnih upala i sprečavaju oboljenja kardiovaskularnog sistema, dijabetes, osteoporozu, demenciju i maligna oboljenja.

Pune su vitamina C, koji pomaže održavanje nivoa masnoća u krvi i poboljšava kvalitet kože tako što sprečava oštećenje ćelija oksidativnim stresom. S druge strane, vitamini B, kao što su tiamin i folna kiselina, pomažu kod dijabetesa tipa 2 i poboljšavaju proces varenja

Cvekla

Cvekla sadrži timain (vitamin B1), ali i druge antiupalne antioksidanse, nitrate i minerale, posebno mangan. Antioksidansi u cvekli su pravi borci protiv upala i oksidativnog stresa. Sok od cvekle pomaže u sprečavanju hroničnih oboljenja i stanja, kao što je su hipertenzija i arteroskleroza.

Nitrati povećavaju protok krvi u mozgu i sprečavaju oštećenja kongnitivnih funkcija. Pokazalo se da mangan pomaže kod dijabetesa i poboljšava rad bubrega. Opšte je poznat njegov pozitivan uticaj na metabolizam i funkcionisanje jetre. Ublažava opstipaciju i olakšava proces detoksikacije.

Šargarepa

Šargarepa je puna zdravih, antiupalnih antioksidanata i minerala kao što su kalijum, gvožđe i magnezijum. Sadrže i vitamin A i karotene. Osim što pomaže kod upalnih procesa, vitamin A može poboljšati vid i sprečava oštećenja oka. Vitamin A, karoteni i retinoinska kiselina – supstanca koju telo proizvodi u prisustvu vitamina A – može pomoći u obnavljanju oštećene kože, sprečava rak kože i jača imuni sistem.

Kalijum pomaže tako što usporava progres bolesti bubrega, napredovanje osteoporoze i smanjuje stepen smrtnog ishoda kod kardiovaskularnih oboljenja.

Znači, ako imate u kući narandže, cveklu i šargarepu, napravite ukusnu i antiuplanu zakusku! Vaše telo će Vam biti zahvalno!