Cveklom protiv povišenog pritiska

Prema novom istraživanju, sok od cvekle može imati neposredan uticaj na snižavanje krvnog pritiska. Istraživanje je pokazalo da je u roku od samo nekoliko sati kod male grupe zdravih muškaraca, sok od cvekle smanjio gornji (sistolni) krvni pritisak u proseku za 5.

Istraživači kažu da smanjenje deluje malo, ali na nivou zdravstvenog stanja čitave javnosti, ono bi trebalo da bude jednako smanjenju broja smrtnih slučajeva zbog bolesti srca za 10%. Prema njihovom mišljenju, ovaj efekat bi mogao da bude i mnogo veći, ako se sok od cvekle pije dan za danom.

Prednosti cvekle

Prethodna istraživanja pokazala su da sok od cvekle snižava krvni pritisak u laboratorijskom okruženju. Međutim, istraživači navode da je ovo prvo istraživanje koje se odnosi na efekte soka od cvekle u ishrani kod ljudi bez potrebe da se dodatno menja ishrana ili način života.

U istraživanju je učestvovalo 15 muškaraca i 15 žena od kojih su neki popili oko pola litra soka od cvekle koji se sastoji od ¾ cvekle i ¼ soka od jabuke, dok su drugi dobili placebo. Istraživači su ih posmatrali naredna 24 časa. Isti postupak je ponovljen dve nedelje kasnije, osim što su prava i placebo grupa bile zamenjene. I kod žena i kod muškaraca primećeno je da je sok od cvekle snizio krvni pritisak u roku od šest sati nakon što su ga popili.

Kada su istraživači ograničili svoju analizu samo na muškarce, otkrili su značajan pad pritiska od oko 4,7 među onima koji su popili sok. Prethodna istraživanja su pokazala da sok od cvekle nema značajniji uticaj kod žena.

U njihovom slučaju, istraživači pretpostavljaju da je moguće objašnjenje to što su žene koje su učestvovale u istraživanju bile starije od muškaraca, a mnoge su uzimale lekove na recept, poput kontraceptivnih pilula.

Nitrati i efekat krvnog pritiska

Eksperti kažu da visoka koncentracija nitrata u cvekli leži iza ove zdravstvene beneficije. U dugom biološkom procesu nitrati iz namirnica poput cvekle i lisnatog zelenog povrća, pretvaraju se u azot-oksid u našem organizmu. Azot-oksid onda otpušta krvne sudove i širi ih, što poboljšava protok krvi i snižava krvni pritisak.

„Bez obzira na to da li potiču iz hrane ili soka, evidento je da nitrati smanjuju krvni pritisak“, kaže dijetetičar Norman Hord i dodaje da su oni najmoćnija komponenta za snižavanje krvnog pritiska u ishrani. Hord kaže da su prethodna istraživanja takođe pokazala impresivno smanjenje krvnog pritiska i do 10 poena kada su istraživači merili pritisak nakon tri sata od konsumiranja soka.

Iako su dalja istraživanja potrebna kako bi se bolje razumeli dugoročni efekti nitrata na krvni pritisak, Hord smatra da je hrana bogata nitratima iz prirodnih izvora poput cvekle i lisnatog zelenog povrća, dobra za svakoga.

Ova istraživanja, mada na malom broju ispitanika, samo upotpunjuju ranija saznanja da je cvekla veoma zdrava namirnica koju treba često koristiti u ishrani.