Najčešće greške koju žene prave dok vežbaju

Iako vam je možda ostalo jako malo vremena i jedva da ste iz poslovne odeće uspeli da uskočite u trenerku, ipak odvojite još koji minut kako biste skinuli šminku. Ona zaista može jako da šteti koži dok se znojite. Ovo su glavni razlozi zašto nije dobro vežbati sa mejkapom, i nekoliko saveta o nezi lica pre, tokom i nakon vežbanja.

Teški puderi i šminka zatvaraju pore
“Laganija” šminka skliznuće vam s lica čim se oznojite. To nikako neće delovati privlačno dečku koji vežba u vašoj blizini. Maskara, čak i vodootporna, takođe nije dobra ideja jer vam može upasti u oko. Ne treba vam ni rumenilo jer ćete vežbanjem postići prirodnu boju lica, kažu dermatolozi. Budući da se vaše pore tokom znojenja otvaraju, ne želite da sprečite kožu da diše nanošenjem teške šminke. Sredstva koja sadržavaju mikronizirane čestice mogu delovati iritirajuće i dovesti do nečistoća na koži jer su čestice dovoljno male da uđu u otvorene pore. Idealno bi bilo da lice pre treninga očistite sredstvom za čišćenje koje ne sadrži sulfate i veštačkemirise, kako biste izbegli isušivanje i upalu kože.

Znojenje može olakšati čišćenje pora
Toplota i znojenje greju kožu. Zbog toga je pore kože lakše očistiti od materija kojima su začepljene, pogotovo ako napravite blagi piling tokom tuširanja nakon vežbanja. Za to možete iskoristiti neko sredstvo za čišćenje ili jednostavno istrljati kožu peškirom. Isti princip primenjuju kozmetičarke kad vam parom zagreju lice pre čišćenja.

Slobodno lice obrišite majicom
Razlikujemo dve glavne vrste znojenja. Prvo je poznato kao termalno znojenje, a primarna svrha je smanjenje telesne temperature, na primer usled fizičke aktivnosti. Luče ga ekrine žlezde. Druga vrsta je znojenje usled stresa ili emotivno znojenje. Često se naziva i hladnim znojem, jer nije povezano s temperaturom okoline i može se dogoditi i u dobro rashlađenim prostorijama. Stresne situacije podstiču uobičajeni niz telesnih reakcija: naše srce lupa jače, dotok krvi u mišiće se pojačava, a hormon adrenalin se izlučuje u krvotok. Adrenalin dovodi do pojave znoja, uglavnom ispod pazuha, ali i na tabanima, dlanovima i na licu. Posebna vrsta žlezda znojnica – takozvane apokrine žlezde znojnice – postaju aktivne i luče materije kojima se hrane bakterije na koži. Rezultat je neprijatan telesni miris – mnogo jači miris od onog kojeg uzrokuje uobičajeno znojenje. Znojenje iz ekrinih žlezda zapravo je samo voda i prilično je čisto. S druge strane, znoj iz apokrinih žlezda sadrži bakterije i zato ima neprijatan miris. Iako ne volimo njegov miris, znoj nije loš za našu kožu. To što koristimo sredstva za suzbijanje mirisa znoja više je zato što je to socijalno prihvatljivo nego iz zdravstvenh razloga. Sluzavi osećaj kod znojenja ljudi često mešaju sa sluzavim osećajem koji imate kada dirate masnu kožu. Ali stručnjaci nas uveravaju da to nije ista stvar. Zbog vežbanja ćete se znojiti, ali izlučivanje sebuma neće biti veće. Na lučenje sebuma utiču genetika i hormoni. Nećete dobiti bubuljice zato što vežbate. Ipak, pokušajte da ne dirate lice da se bakterije sa odeće i opreme ne bi prenele na njega. Nakon vežbanja operite lice.