Sastojci:
• oko 400 g brašna*
• 2 jaja
• 150 g masti
• 150 g šećera
• ½ kašičice praška za pecivo
• prstohvat soli
• korica jednog limuna, sitno rendana
• 500 g višanja, očišćenih
• 2-3 kašike šećera*
• 3 kašike prezli
Priprema:
Prosejte brašno, dodajte prašak ze pecivo i so pa promešajte.
Mast sobne temperature umutite sa mikserom, postepeno dodajući šećer. Potom, dodajte jedno po jedno jaje. Umutite i dodajte koricu limuna. Postepeno dodajući brašno, zamesite testo koje se ne lepi za prste, ali pazite da ostane mekano. Podelite na 2 jednaka dela, blago ih spljoštite, zamotajte u foliju i ostavite na pola sata u frižider.
Višnje dobro ocedite(!) od viška vode, ako koristite smrznute. Pleh dimenzija 22×22 cm obložite papirom za pečenje. Rernu upalite da se zagreje na 180° C.
Izvadite testo iz frižidera. Jedan deo razvucite po dnu pleha. Možete ga razvući i na pobrašnjenoj radnoj površini oklagijom pa prebaciti u pleh. Preko testa poređajte višnje, pospite šećerom i prezlama. Preko višanja stavite drugi deo testa i fino ga ušuškajte sa svih strana. Na nekoliko mesta, izbockajte testo viljuškom.
Pecite oko 45-50 minuta ili dok gornja kora ne dobije tamno zlatnu boju. Ostavite da se ohladi, pa zajedno sa papirom izvadite iz kalupa. Isecite na kocke, pospite šećerom u prahu i poslužite. Što duže stoji sve je lepša
napomena: količina brašna može da varira, u zavisnosti od masti i veličine jajeta. Slobodno povećajte ako tokom rada primetite da je testo lepljivo.
Količina šećera zavisi od slatkoće višanja. Probajte svoje višnje pa prilagodite količinu šećera.