Sok od višanja za dobar san

Lečenje nesanice postalo je jedan od najvećih izazova modernog doba. Statistike pokazuju da u proseku svaka četvrta odrasla osoba ima problema sa spavanjem, a čak petina ljudi spava manje od pet sati u toku noći.

Tokom nedavno sprovedenog istraživanja, dobrovoljci koji su svakog dana ujutru i uveče pili po jednu čašu nezaslađenog soka od višanja prijavljivali su mirniji i duži san nego oni koji su pili druge vrste soka.

Naučnici sa Univerziteta u Ročesteru koji su sproveli istraživanje kažu da sok od višnje ima uspavljujuće dejstvo najverovatnije zbog toga što višnje sadrže veliku količinu melatonina, hormona koji utiče na biološki časovnik i cikluse uspavljivanja i buđenja.

Rezultati istraživanja pokazali su da sok od višanja poboljšava kvalitet spavanja, a ispitanici koji su konzumirali ovaj napitak spavali su u proseku 17 minuta duže od onih iz kontrolne grupe.

S obzirom na to da lekovi za spavanje imaju i neželjene efekte, naučnici sok od višanja preporučuju kao zdraviju, prirodnu alternativu.