Francuski makaron sa lešnicima

Spolja hrskavi, a u sredini mekani. Francuski makaron je slatkiš nalik keksu, nema nikakve sličnosti sa čuvenim makaronima. Sladak je, raznih boja i ukusa. U Nemačkoj naročito popularan u vreme Božića.

Raznih ukusa i boja

Za 10 većih ili 50-tak sitnih kolača, potrebni su sledeći sastojci:

  • 275 grama šećera u prahu
  • 140 grama sitno samlevenih badema
  • 4 belanca
  • 25 grama kakaa u prahu
  • 325 grama čokolade za kuvanje
  • 300 grama slatke pavlake
  • 75 grama neslanog putera

 

Francuski makaron

Najpre sipajte bademe, šećer i kakao u jednu činiju i mešajte dok ne dobijete ujednačenu masu. Potom dodajte belanca. Belanca mutite drvenom kašikom i sjedinite ih sa prethodno pripremljenom smesom. Veličinu kolača možete odrediti sami, preporučuje se korišćenje šprica sa propustom od 1cm. Smesu nemojte direktno nanositi na pleh, već na pak papir koji ste prethodno položili na pleh. Rernu zagrejte na 180 stepeni i kolač pecite oko 12 minuta držeći vrata rerne odškrinuta. Pošto iznesete pleh, kolače ćete od papira odvojiti tako što ćete između pleha i papira sipati nešto hladne vode.

Krem se priprema tako što sitno izlomljenu čokoladu za kuvanje i puter istopite na 60 stepeni i dodate slatku pavlaku (sa 30 do 40 odsto masti). Ostavite da se krem najpre ohladi, a onda ga nanesite na kolač (3 do 4mm debljine). Spojite ga poput sendviča sa drugim kolačem. Kada ih sve pripremite smestite ih u frižider. Ukusniji su ako jedan dan odstoje.