Lečenje depresije uz pomoć Omega-3: Ohrabrujući rezultati najvećih kliničkih studija

Upotreba dodatka Omega-3 daje rezultete kod pacijenata sa depresijom bez velikog anksioznog poremećaja, pokazalo je istraživanje koje je vodio dr Francois Lesperance, predsednik Odeljenja za psihijatriju i profesor na Univerzitetu u Montrealu. Studija je objavljena 15. juna u časopisu Psihijatrijska klinika.

Ovo je do sada najveće istraživanje sprovedeno u cilju procene efikasnosti Omega-3 u lečenju dubokih depresija. Rađeno je u saradnji s istraživačima Univerzitetske zdravstvene mreže (RUIS) na Univerzitetu Mekgill, Univerzitetu Laval u gradu Kvebek i King’s University iz Kingstona u Ontariju.

Početne analize nisu pokazale jasnu efikasnost Omega-3. Međutim, ponovljene analize pokazale su da Omega-3 ublažava simptome depresije kod pacijenata kojima je dijagnostikovana depresija bez pratećih poremećaja. Efikasnost omega-3 kod ovih pacijenata bila je uporediva sa efikasnošću konvencionalnih antidepresiva.

Od oktobra 2005. do januara 2009. godine 432 muškarca i žene s velikom unipolarnom depresijom su regrutovani da učestvuju u ovoj nasumičnoj, obostrano slepoj studiji (ni pacijenti ni istraživači nisu znali koje kapsule dobijaju pacijenti). Tokom osam nedelja polovina učesnika uzimala je tri kapsule dnevno OM3 za emocionalnu ravnotežu, dodatak ishrani na bazi ribljeg ulja koje sadrži visok nivo eikosapentaensku kiselinu (EPA). Druga polovina uzela je tri identične placebo kapsule na bazi suncokretovog ulja, a začinjene su malom količinom ribljeg ulja. Za razliku od tipičnih kliničkih ispitivanja razvijenih za procenu efikasnosti antidepresiva, ova studija je obuhvatila veliki deo pacijenata sa složenim i teškim situacijama, uključujući pacijente rezistentne na konvencionalne antidepresive i pacijente koji pate od teskobe. Cilj je bio proceniti vrednosti Omega-3 masnih kiselina u grupi pojedinaca.

Dr. Viton – Omega 3 se može naručiti putem interneta:

https://springwell.rs/proizvodi/dr-viton-omega-3/

Dr. Viton – Omega 3 se može kupiti u Lilly i DM drogerijama, apotekama BENU i Kršenković, kao i u svim bolje snabdevenim apotekama.

Ili na broj telefona: 018 576 120

Svakog radng dana od 8 do 16 časova

(Dostava na kućnu adresu brzom poštom)