Lep osvežavajući kolač sa kupinama. Ukusan i jednostavan desert. Za ljubitelje šumskog voća i kolača sa kiselkastim prelivom, ovo je pravi recept.
Sastojci:
Za koru:
250 gr mlevenog keksa
160 gr margarina
40 gr eurokrema
Za fil:
500 gr rikota sira
3 dl slatke pavlake
160 gr šećera u prahu
10 gr želatina
1 dl mleka
Za preliv:
500 gr kupina
4 kašike šećera
2 kesice vanilin šečera
2 dl vode
10 gr želatina
Priprema:
Kora:
1. Sjediniti mleveni keks, margarin i eurokrem i mesiti ručno.
Fil:
1. Slatku pavlaku umutite dobro da se dobije čvrst šlag.
2. Sjediniti rikota sir i šećer u prahu, pa dodajte pavlaku i polako mešajte .
3. Sipajte želatin u 4 kašike hladne vode i ostavite da nabubri. Potom ga sjedinite sa toplim mlekom i polako promešajte da se istopi.
4. Mešavinu sira pomešati sa smesom od želatina i ponovo promešajte.
Preliv od kupina:
1. Želatin prelijte sa 4 kašičica hladne vode i ostavite da nabubri.
2. Pomešajte kupine, vodu, šećer i vanilin šećer, i stavite da provri.
Zatim dodajte želatin i mešajte dok se ne istopi. Kada se istopi sklonite sa šporeta i ostavite da se ohladi.
Završna priprema:
1. Smesu od keksa lepo oblikujte u okrugli kalup
2. Preko oblikovane kore sipati fil od sira i ostaviti da se stegne u frižideru.
3. Na kraju preko fila sa sirom sipajte smesu od želatina i kupine i vratiti ga u frižider da se stegne.