Ne lažite ginekologa!

Zvuči kao prilično logična ideja da lekara ne treba lagati. Na kraju krajeva, kako da vam pomogne ako mu vi date pogrešne podatke? Možete li ga onda kriviti ako vam prepiše pogrešnu terapiju, ili vam da pogrešan savet? Međutim, dešava se da ljudi u nečemu slažu lekara ili nešto prećute, jer im je neprijatno da pričaju o tome. Ovo se naročito često odnosi na posete ginekologu – prilikom prve posete mnoge žene baš i nisu najiskrenije kada odgovaraju na pitanja ginekologa. Tačno je da njegova (ili njena) pitanja mogu zvučati indiskretno, ali oni u principu postavljaju samo ona pitanja koja zbog prirode svog posla i regije koju tretiraju moraju da postave.

Žene su toga uglavnom svesne – a opet, ma koliko svesne bile, kada prvi put odu kod novog ginekologa, dešava se da o nekim stvarima slažu, ako se stide nekih delova svog seksualnog života (najčešća je laž o broju seksualnih partnera). Onda ginekolog, zavaran podacima koje ste mu dale, ne predloži sve testove koje bi predložio da je znao pravo stanje stvari – i može se desiti da imate neko oboljenje koje ne daje lako uočljive simptome (takvih, kada se radi o polno prenosivim bolestima, postoji ne baš mali broj) i koje stoga ne bude otkriveno. Tada bolest odmakne i bude znatno teže izlečiti je, ako već i ne ostavi trajne posledice (kao što je sterilitet).

Dobro, otišle ste prvi put kod ginekologa, bile ste nervozne i slagale ste o nekim stvarima, slažete se da to baš i nije bila dobra ideja – šta sad? Prilikom prve sledeće posete priznajte ginekologu da vam je bilo neprijatno pa da mu niste sve rekle i recite mu šta ste prethodnog puta izostavile. On će proceniti šta dalje i da li su dodatni testovi neophodni.

Sad, ako ste od ginekologa baš mnogo prećutale, i ono što ste prećutale spada u rizično ponašanje (kao što je spavanje s više partnera istovremeno), najpametniji postupak bio bi da što je pre moguće zakažete novi pregled – i da ovog puta budete iskrene. Tada će ginekolog odrediti koji su sve testovi potrebni kako bi se proverilo da li vas je vaše rizično ponašanje uvalilo u nevolju.

Samo hrabro! Pregled kod ginekologa nijednoj ženi nije prijatan, a ni pričanje o intimnim detaljima vašeg života to svakako nije, ali je to znatno zdravija varijanta nego da prekasno saznate da bolujete od neke bolesti.