Jetra može da oboli iako ne pijete alkohol

Konzumacija alkohola nije jedini razlog zbog kojeg imate problema sa jetrom, uzrok problema može biti i prekomernom konzumiranju hrane.

Problem je u tome što se u jetri, koja treba da očisti telo od štetnih supstanci koje svakodnevno unosite, nakuplja mast i dodatno je opterećuje. Sve što unosite, od hrane i pića pa do određenih lekova, prolazi kroz jetru koja je odgovorna za zdravlje i održavanje imuniteta tela. U slučaju oštećenja funkcije jetre može se razviti bolest čija učestalost i komplikacije postaju alarmantne.

Bezalkoholna masna jetra je najčešća hronična bolest sa kojom se susreće zapadna civilizacija, a započinje akumulacijom masti u jetri, iako osoba ne konzumira alkohol. Podeljen je u dve podgrupe: bezalkoholna masna jetra i bezalkoholni steatohepatitis.

Druga podgrupa je agresivniji oblik bolesti, a to potvrđuju i statistike koje pokazuju da će u roku od 10 godina oko 20% pacijenata sa ovom dijagnozom razviti cirozu jetre, a 10% završiti fatalno.

Bezalkoholna masna jetra uzrok je čak 75% hroničnih oboljenja jetre, a posebno zabrinjava činjenica da je ona sve češći uzrok hroničnih oboljenja jetre kod dece. „Ako se ne leči, posebno sa promenama u prehrambenim navikama i nezdravim načinom života, ova bolest može postati veći problem koji može prouzrokovati ozbiljna oštećenja jetre i pogoršati druge hronične bolesti ovog organa“, rekli su gastroenterolozi.

Bolest se najčešće javlja u dobi od 40 do 50 godina, podjednako kod oba pola, dok je u mlađim godinama češća kod devojčica. Faktori rizika za ovu bolest su: gojaznost, dijabetes tipa 2, poremećaji lipida i visok krvni pritisak.

Simptomi već izraženih problema sa jetrom uključuju umor, slabost i tupi bol pod desnim rebrom, ali većina ljudi sa bezalkoholnom masnom jetrom nema simptome.

Lekari ističu značaj promene ishrane, kao i fizičke aktivnosti na uticaj faktora rizika za razvoj bolesti. Pre svega, potrebno je postepeno regulisati telesnu masu, jer nagli gubitak kilograma može pogoršati bolest. Fizička aktivnost zahteva najmanje 30 minuta dnevno. Pored regulacije ishrane, lekari savetuju uzimanje prirodnih suplemenata, poput artičoke i omega-3 masnih kiselina, za koje se pokazalo da su korisne u održavanju zdravlja jetre.

Nature Essential – Artičoka možete poručiti online:

https://springwell.rs/proizvodi/nature-essential-articoka/

Nature Essential – Artičoka možete kupiti u apotekama: Lilly, Benu, Galen, DM drogerijama i svim bolje snabdevenim apotekama.

Ili na telefonski broj: 018 576 120
Svakog radnog dana od 8:00 do 16:00 časova
(Dostava na kućnu adresu brzom poštom)