Imate česte napade panike? Kako pomoći sebi

Ako ste patite od napada panike, onda znate kako to izgleda. Imate problema sa disanjem, otkucaji srca su ubrzani, mišići napeti i javlja se vrtoglavica. Ovi osećaji su često u pratnji negativnih i zastrašujućih misli. Javlja se snažan strah od gubitka kontrole i bojazan za zdravlje.

Uprkos tim snažnim osećanjima postoje načini kojima možete vratiti osećaj kontrole kada panika napada. Navodimo neke jednostavne savete koje možete iskoristiti kako bi olakšali uobičajene simptome napada panike.

Udahnite

Panični napadi doslovce mogu oduzimati dah. Možete se osećati kao da ćete se ugušiti ili otežano dišete. Upravljanje promenama u disanju može biti ključno za smanjenje simptoma napada panike. Tokom napada pokušajte se fokusirati na disanje.

Sada kada ste postali svesni svog daha počnite ga usmeravati. Počnite disati polako. To će smanjiti plitko disanje koje je karakteristično za većinu napada. Ako je moguće, stavite ruke na stomak i duboko udahnite dok se stomak u potpunosti ne ispuni vazduhom. Duboki udisaji će pomoći umiriti telo i um.

Takođe može biti korisno brojati svaki udisaj i izdisaj. Koncentrisanje na disanje će pomoći da se umirite.

Opustite mišiće

Kada ste u vrtlogu paničnog napada možda ćete primetiti bol, ukočenost i napetosti tela. Nekoliko trenutaka pokušajte se fokusirati na opuštanje tela jer to može olakšati nelagodnost. Opuštanje ovog tipa će takođe pomoći umanjiti teskobne misli.

Zategnite i opustite svaki skup mišića, ruke i noge, ramena i leđa. Usredsredite se na zasebne grupe mišića, uključujući leđa i ramena, sve do vrha glave. Nemojte zaboraviti opustiti mišiće lica.

Kontrolišite svoje misli

Čak i kada je napad panike u punom jeku možete prepoznati da vaši strahovi prelaze okvire realnosti. Uprkos činjenici da ste prestravljeni jer želite da se napad panike zaustavi, vaše misli mogu biti kontrolisane i usmerene. Kada ste suočeni s negativnim mislima povezanim sa napadom panike, pokušajte omesti um i preusmeriti misli.

Pokušajte skrenuti pažnju na ugodnije misli. Umesto straha od situacije u kojoj se nalazite pokušajte razmišljati o pozitivnim aspektima svog života, kao što su voljene osobe, kućni ljubimac ili omiljena slobodna aktivnost. Može biti korisno razmišljati o nečemu što vas čini srećnim ili si predočite umirujuću sliku. Možete pokušati misliti na smešan vic ili zamisliti prekrasan zalazak sunca. Potvrdite to pozitivnim izjavama. Na primer, recite sebi: “Ja sam u redu”, “Ja sam siguran” ili “To će proći”.

Suočite se sa panikom

Jedan od najefikasnijih načina za početak upravljanja napadima panike je suočenje sa svojim strahovima. Ako se napadi javljaju u određenim situacijama, kao što su gužve, nemojte izbegavati takve situacije. Izloženost toj situaciji će pomoći da nadvladate paniku i pošaljete poruku svojim strahovima da imate kontrolu nad njima.

Ako su napadi panike nepredvidivi, takođe ćete se morati uhvatiti u koštac s panikom koja vas preplavljuje. Setite se da možete biti svesni tokom napada panike, čak i kada je reč o neočekivanom napadu jer to može pomoći da se nosite sa svojim simptomima. Osvestite svoje osećaje i podsetite se da vladate situacijom.

Sledite preporuke lekara

Vaš lekar može preporučiti lekove koji će vam pomoći upravljati napadima panike. Lekovi, poznati kao benzodiazepini, mogu obezbediti brzo olakšanje simptoma panike. Ti lekovi se mogu uzeti neposredno pre situacije koja podstiče napad panike, na primer pre ulaska u avion. Benzodiazepini se uopšteno propisuju tokom početne faze lečenja kao kratkoročni lek za napade panike.

Antidepresivi su najčešće propisana vrsta lekova koja se koristi za dugoročnu prevenciju napada panike. Ovi lekovi se često uzimaju svakodnevno kako bi se oslobodili ukupnog osećaja teskobe. Tokom vremena, snaga i trajanje napada panike će biti oslabljeni.

Sledeći put kada se pojavi napad panike primenite ove tehnike kako bi uspostavili kontrolu nad napadima. Imajte na umu da ove strategije neće funkcionisati za svakoga, ali pokušajte.

Uz strpljenje, upornost i doslednost napadima panike se može upravljati. Vi ste verovatno puno hrabriji nego što mislite. Tokom vremena moći ćete prepoznati početne simptome i ovladati napadima panike.