Drage dame… Saznajte kako da se zaštitite od vaginalnih infekcija

Prema istraživanju 3 od 4 žene imaju barem jednom u životu vaginalnu kandidijazu. Kod 45% žena infekcija se ponavlja. Poznato je da većina gljivičnih infekcija nastaje usled prekomernog rasta Candida albicans.

Nekada je postojala klasifikacija vaginalnog sekreta u šest osnovnih grupa, prema vrsti i količini mikroorganizama koji su u sekretu prisutni. Moderan način je pak antibiogram. Naime, iz vaginalnog i cervikalnog sekreta izoluje se uzročnik infekcije, a nakon toga se odredi na koji lek je uzročnik osetljiv. Veoma neprijatna je šesta grupa sekreta, koju karakteriše prisustvo gljivice Candidal albicans. Sekret šeste grupe je gust, beo i praćen neprijatnim svrabom i peckanjem.

Do ovih promena dolazi usled poremećaja ravnoteže vaginalne flore. Vaginalna flora sadrži uravnotežen odnos bakterija i gljivica. Bakterije i gljivice nisu štetne sve dok se nalaze u prirodnoj ravnoteži. Ovu ravnotežu mogu poremetiti razni uticaji. Vaginalna infekcija šeste grupe nastaje usled poremećaja ravnoteže izazvanog upotrebom antibotika, koji uništavaju sve bakterije, pa čak i one koje su normalno prisutne u vagini. Pomenuta reakcija (svrab i peckanje) može se javiti i kod osoba koje su osetljive na antibiotike na bazi penicilina.

Vaginalna krema “kansen” predstavlja u prvom času idealno rešenje, ali se u slučaju peckanja i svraba obavezno treba obratiti ginekologu. Ukoliko nikada niste išli na ginekološki pregled, obavezno to uradite. Mlade devojke povezuju odlazak ginekologu sa prvim seksualnim iskustvom, što je pogrešno. Vaginalni sekret treba kotrolisati na svakih šest meseci, i ako nema nikakvih problema.

Održavanje lične higijene je osnovna mera zaštite od vaginalnih infekcija. Tokom menstrualnog ciklusa redovno treba menjati uloške, čak i ako nam oni mogu pružiti dužu zaštitu. Sa tamponima treba biti još oprezniji. Menjajte ih na svaka dva do tri sata. Prilikom pranja, treba koristiti blaga sredstava – postoje sapuni specijalno napravnjeni za intimnu negu. I najzad, izbegavajte veš od sintetičkih materijala. Idealan je pamučni veš, koji se može iskuvavati.