Čaj od peršuna, prirodni lek za urinarne infekcije, kamen u bubregu, rak jajnika, anemije…

Peršun se već vekovima sem kao začin koristi i kao lek. Poreklo peršuna je Bliski istok odakle se raširio po Evropi i Americi. Osnovna upotreba peršuna, sem korišćenja kao začina, bila je izbacivanje vode i detoksifikacija tela. U srednjem veku korišćen je za oporavak i osveženje nakon noći punih vina i masne hrane.

Čaj od peršuna korišćen je na preporuku travara kroz istoriju i za olakšanje i održavanje redovne menstruacije te kao lek za vraćanje materice u normalan položaj nakon poroda. Peršun se najviše koristi za sve tegobe vezane za bubrege. Čaj od peršuna sprečava absorciju soli u tkivo te time štiti bubrege i jetru i praktično vrši njihovo čišćenje.

Ovaj čaj treba pit i pri infekcijama mokraćne bešike kao i pri pojavi kamena u bubregu. Čaj od peršuna spominje se i pri prevenciji i lečenju raka debelog creva kod muškaraca i žena te grlića materice kod žena.

Peršun je bogat folnom kiselinom koja je ključna za kardiovaskularno zdravlje.

Sam peršun jako je bogat vitaminima A, C, E i mineralima, a njegovo redovno korišćenje doprinosi smanjenju lošeg LDL holesterola. Ukoliko bolujete od visokog pritiska možete ga korisiti i za njegovo snižavanje.

Čaj možete koristiti i za smirenje creva, poboljšanje probave, odnosno otklanjanje nadutosti.

Peršun je bogat gvožđem pa se njegova upotreba preporučuje i kod anemije.

Jedna od jednostvanih a vrlo efikasnih namena peršuna je prevencija lošeg zadaha. Dovoljno je prožvakati nekoliko listova svežeg peršuna i loš zadah će biti neutralisan. Ovo se posebno odnosi na situacije kada konzumirate beli i crni luk čiji miris želite neutralisati.

Peršun uspeva svugde a možete ga lako uzgajati čak i u saksiji u svome domu te uvek imati svežu biljku pri ruci. Čak i zimi možete kupiti seme u semenari , posaditi ga u dublju saksiju i biljka će izrasti za par nedelja na svetlom mestu.

Čaj od peršuna pravi se tako što se svež ili osušen peršun u količini dve velike kašike doda u vrelu vodu. Peršun treba da odstojati 5-10 minuta u vodi nakon čega se izvadi. U čaj kada se ohladi iscediti par kapi limuna i dodati kašičica meda po želji.

Čaj možete piti kada god poželite a za već navedene tegobe trebate ga koristiti dva puta dnevno. Čaj od peršuna izazvaće pojačano mokrenje te se ne preporučuje pred samo spavanje kako se ne biste budili zbog toga.

Trudnice ne bi trebale piti čaj od peršuna zbog mogućeg štetnog hormonalnog uticaja.

Peršun možete upotrebiti i za smirenje nerava . Potrebno je da uzmete koren i lišće sveže biljke, iseckate ih što sitnije i pomešate sa bagremovim medom. Smesa treba da odstoji 7 dana nakon čega se uzima po jedna supena kašika pred spavanje.