Kamilica & Nana, lek za stomačne probleme

Zimska ishrana, sa dosta masnih i teških jela opterećuje digestivni trakt i stvara tegobe, koje se mogu otkloniti konzumiranjem čajeva od lekovitog bilja.

 

Sveže voće i povrće, žitarice i cerealije sadrže vlakna neophodna za funkcionisanje celog digestivnog trakta, naročito crevnog sistema. Ishrana, takođe, treba da ima određeni ritam, pa se ne preporučuje preskakanje obroka, jer organizam najpre crpi rezerve vode, zatim počinje razgradnja mišićne mase i tek se na kraju razlažu masnoće. Ne savetuje se ni preobilan unos hrane jer to veoma opterećuje želudac i podstiče stvaranje masnih naslaga.

Jela ne smeju da budu ni suviše topla, ni hladna jer to iritira digestivni sistem. Meso, pogotovo masno i usoljeno, najviše opterećuje organe za varenje, a jedan je od glavnih uzročnika povišenog holesterola u krvi. Treba izbegavati slatkiše, naročito keks i suve kolače, jer izazivaju preterano lučenje želudačne kiseline.

Stomačne tegobe mogu da se umire čajem od svežih ili suvih listova kamilice, nane ili matičnjaka, koji se pije u gutljajima, više puta tokom dana. Da
bi se rasteretio stomak opterećen teškom hranom, dobro je posle obroka pojesti voćnu salatu sa ananasom i papajom. Pomaže i čaj od suvih komadića korena maslačka ili hajdučke trave, koji treba preliti vrelom vodom i piti dok je topao.