Čaj breza , lek za reumatizam i gihta

Breza je jedna od najboljih diuretik bilja sa snažnim dejstvom. Od pupoljaka i lišća breze priprema se čaj, koji je jedan od najboljih prirodnih diuretika. On pomaže u izbacivanju viška vode iz organizma, pomaže u smanjivanju otečenosti koje se javlja usled srčane insuficijencije ili bubrega.

Dobar je lek protiv groznice, reume i vodene bolesti. Brezov list vrlo je dobar protiv bubrežnih bolesti u obliku čaja. Čaj ne nadražuje bubrege, samo ih dobro pročišćava. Uklanja kamence i pesak iz bubrega i bešike, pročišćava krv. Ublažava boli kod gihta i reume. Kod temperature brezu mešamo s lipinim cvetom. Znatno ublažava šećernu bolest, pogotovo u početnim fazama. Leči arteriosklerozu, gojaznost i odstranjuje belančevine iz mokraće. Ima antibiotsku vrednost. Kupelji od lišća i kore leče kožne bolesti, nečistu bolest, svrab, uklanjaju celulit. Istovremeno treba piti brezin čaj i stavljati obloge od listova.

 

Način pripreme:

Breza: 1-2 kašičice lista breze preliti s 2 dcl kipuće vode, pustiti da odstoji poklopljeno 15 minuta uz povremeno mešanje, zatim procediti.