BUDITE PAŽLJIVI! Visok krvni pritisak može oštetiti mozak!

Visok krvni pritisak je opasna i podmukla bolest koja se često potcenjuje jer gotovo da nema simptoma, a kada se konačno primeti, obično je već u odmakloj fazi.

Ponekad prvi vidljivi simptom može biti poslednji i dovesti do smrti, što je obično moždani udar.

Krvni sudovi u telu, uključujući mozak, mogu biti oštećeni visokim krvnim pritiskom, a mogu se stvoriti i krvni ugrušci koji blokiraju protok krvi u mozak i uzrokuju odumiranje moždanih ćelija zbog nedostatka kiseonika i hranljivih materija. Upravo tako nastaje moždani udar.

Pored toga što hipertenzija može dovesti do moždanog udara, može prouzrokovati i niz drugih oštećenja tela i mozga.

Da bi mozak pravilno funkcionisao, potrebna mu je dovoljna količina krvi da ga opskrbi kiseonikom i svim potrebnim hranljivim sastojcima.

U slučaju hipertenzije krv pod povišenim pritiskom može dovesti do različitih problema u mozgu, a jedan od njih je takozvani kratki moždani udar ili TIA (tranzitorni ishemijski atak).

TIA je stanje u kojem dolazi do kratkotrajnog prekida u snabdevanju mozga kiseonikom, a najčešće je rezultat visokog krvnog pritiska i prisutnih očvrslih arterija ili tromba. Ako se to dogodi, treba shvatiti kao upozorenje na mogući moždani udar i preduzeti hitne preventivne mere da se spreči.

Sužene ili začepljene arterije smanjuju protok krvi u mozak i može doći do takozvane vaskularne demencije i pacijent razvija probleme sa pamćenjem.

Naučne studije su pokazale da visok krvni pritisak može dovesti do smanjene kognitivne funkcije mozga.

S obzirom na ozbiljne komplikacije koje povišeni krvni pritisak može da izazove ne samo u mozgu već i u celom telu, neophodno je redovno ga kontrolisati i održavati njegove vrednosti normalnim.

Omega-3 masne kiseline imaju značajan efekat kod regulisanja visokog krvnog pritiska i to su dokazale naučne studije.

EPA i DHA regulišu krvni pritisak kroz različite mehanizme. Ove masne kiseline direktno utiču na proizvodnju azotnog oksida, koji zatim uspešno smanjuje visok krvni pritisak.

Za normalan krvni pritisak potrebna je dovoljna količina Omega-3 masnih kiselina, uz ishranu bogatu masnom ribom ili u obliku dijetetskih suplemenata.

Dr.Viton Omega -3, je dodatak ishrani, koji je pored EPA i DHA dodatno obogaćen sa 12 mg vitamina E i 10mcg vitamina D3!

Dr. Viton – Omega 3 se može naručiti putem interneta:

https://springwell.rs/proizvodi/dr-viton-omega-3/

Dr. Viton – Omega 3 se može kupiti u Lilly i DM drogerijama, apotekama BENU i Kršenković, kao i u svim bolje snabdevenim apotekama.

Ili na broj telefona: 018 576 120

Svakog radng dana od 8 do 16 časova

(Dostava na kućnu adresu brzom poštom)