8 znakova upozorenja da nešto nije u redu sa jetrom

Jetra je jedan od glavnih organa odgovornih za metaboličke funkcije tela – koristeći hranljive sastojke tako da ih telo može iskoristiti, kao i izbacivanjem svih toksina pre nego što nanesu štetu.

Evo simptoma da vas jetra upozorava da nešto nije u redu sa njom.

Koža i oči požute

Ako vam beonjače požute ili na koži primetite žute mrlje, u pitanju je visok nivo bilirubina u telu, a to je žuti pigment koji luči jetra. Ova promena boje može ukazivati na probleme – od ciroze do hepatitisa B.

Koža vas intenzivno svrbi

Primarna bilijarna ciroza je hronična bolest koja uništava žučne kanale i nažalost nema očiglednih simptoma, ali svrab kože je jedan od prvih signala upozorenja. Koža vas može svrbeti ako je veoma suva, ali ako stanje traje dugo i konstantno vreme je za lekarske konsultacije, jer to može biti znak ciroze jetre.

Da li ste se ugojili ili smršali prebrzo?

U slučaju ciroze može doći do gojaznosti, ali gubitak kilograma takođe može biti simptom, ne samo za cirozu jetre, već i za hepatitis C – virusnu infekciju koja dovodi do upale jetre.

Ruke su vam crvene

Još jedno upozorenje! Ovde je možda u pitanju bezalkoholna masna jetra, stanje u kojem se previše masti nakuplja u jetri i nema nikakve veze sa konzumacijom alkohola.

Ne osećaš se dobro

Da li ste zaboravili gde su vam ključevi automobila i gde ste uopšte krenuli? Ako se vaše stanje pogorša, možda je odgovorna jetra. Kada ne radi kako treba, jetra nije u stanju da pravilno izbaci toksine iz tela, a oni se mogu akumulirati u mozgu, pa je jedna od posledica slabije pamćenje.

Vaše ponašanje se menja

Promene u ponašanju mogu iznenaditi osobu koja ih doživljava. I u ovom slučaju nakupljanje toksina u mozgu može dovesti do toga da se ponašate drugačije nego inače.

Na vašem telu su prisutne modrice

Stariji ljudi često imaju modrice jer im je koža tanja, ali ako ste mlada osoba i nemate objašnjenje za modrice koje se iznenada pojave na vašem telu, možda je vreme da proverite stanje jetre.

Vaš urin je tamniji

Ako primetite ovu promenu, to bi mogao biti znak da imate problema sa jetrom. Bilirubin je odgovoran za žutu boju kože, ali takođe može promeniti boju urina.

Nature Essential – Artičoka možete poručiti online sa 40% POPUST:
KOD ZA POPUST-  4088

https://springwell.rs/proizvodi/nature-essential-articoka/

Nature Essential – Artičoka možete kupiti u apotekama: Lilly, Benu, Galen, DM drogerijama i svim bolje snabdevenim apotekama.

Ili na telefonski broj: 018 576 120
Svakog radnog dana od 8:00 do 16:00 časova
(Dostava na kućnu adresu brzom poštom)