Čudotvorna vinska dijeta koju drži Viktorija Bekam

Mogu li se zasluge za dugovečnost, dobro zdravlje i vitkost pripisati umerenom ispijanju vina, načinu ishrane ili načinu života? Nutricionistički priručnik Vinska dijeta ili The wine diet donosi poslednju reč naučnih istraživanja međunarodno priznatih stručnjaka, a pre svega se zasniva na istraživanju profesora Rodžera Kordera. U ovoj knjizi je pomenuti profesor izneo zaključke dugogodišnjeg proučavnja osobina vina koje je vršio na Sardiniji, a iz čega je izvukao revolucionarne zaključke.
Između ostalog, knjiga The wine diet postala je svetski bestseler, a među mnogobrojnim slavnim ličnostima koje su je pročitale i usvojile našla se i Viktorija Bekam koja kaže: Vinska dijeta će vam pokazati kako da prilagodite svoj način ishrane i način života da biste postali zdravi, a ukoliko želite da budete vitke, to će doći samo po sebi u sklopu zdravog režima ishrane profesora Kordera.

Knjiga je i dobitnik priznanja Gourmand world cookbook award u Velikoj Britaniji. Ova dijeta će vam otkriti kako  ograničena konzumacija crnog vina može da osigura zdravlje, štiteći vas od opasnosti srčanog i moždanog udara, dijabetesa i određenih vrsta raka. Pokazaće vam kako vas vaš trenutni način ishrane vodi do bolesti, kao i šta možete da učinite da popravite štetu. A kao posebni dodatak, tu je i 50 jednostavnih i ukusnih recepata i dvonedeljni jelovnik koji će vas odvesti na zdrav put ishrane. Ukratko, kompletni nutricionistički i lifestyle plan koji će vam omogućiti duži i zdraviji život!

Moćni polifenoli
Prema rečima prof. Kordera, isto dejstvo na ljudski organizam ima i crna čokolada sa velikim procentom kakaa, čija su zrna najbolji prirodni izvor antioksidanasa procijanida, koji spada u grupu polifenola. Zbog toga je najbolje jesti čokoladu sa više od 70% kakaa. I vino i čokolada sadrže polifenol koji jača krvne sudove, sprečava bolesti i usporava starenje. Polifenoli imaju snažnu antioksidativnu aktivnost i neophodni su za zdravlje. Najviše ih ima u voću, povrću, vinu, čaju i kakau. Naučna istraživanja pokazuju da zbog specifične biološke aktivnosti štite srce i imunološki sistem.

Kako da držite vinsku dijetu
Profesor Rodžer Korder ističe da se njegov nutricionistički plan zasniva na mediteranskoj ishrani sa obiljem ribe, maslinovog ulja, voća, povrća, žitarica, mahunarki, semenki i orašastih plodova. Uz sve to, nezaobilazna je i čaša crnog vina uz obrok, a umesto dezerta tri kockice čokolade sa visokim procentom kakaa. Istraživanja koja je prof. Korder sprovodio pokazala su da duži životni vek Evropljana na Mediteranu proizilazi iz blagotvornog učinka mediteranske ishrane u kombinaciji sa kvalitetnim vinom.