Horoskop dijeta: Rak

Anatomski vezan za: grudni koš, želudac i laktove (zglobove).
Zdrava ishrana: hrana koja sadrži kalcijum fluorid.

Rakovi su čuveni po izvrsnoj kulinarskoj veštini i ponosni na svoju dobro postavljenu i bogatu trpezu, kako za svoje ukućane, tako i za goste, često vole i da pričaju o hrani. Ovu osobinu veoma cene njihova porodica i njihovi prijatelji. Sa njima je uvek prijatno obedovati i biti u društvu. Medjutim često je problem u tome što ovo uživanje u kuvanju i spremanju hrane prati i pozamašan gurmanski apetit. Osobe rodjene u znaku Raka teško mogu odoleti slatkišima, sladoledu ili kolačima.

Najslabije tačke u organizmu ovog znaka su želudac i probavni sistem. Sklonost ka dobrom i obilnom obedu, može biti jaka u situacijama jakih emocionalnih stanja ili mentalnih naprezanja.

Veliki broj osoba rodjenih u ovom znaku, počinje da oseti gojaznost vrlo rano. Trebalo bi u ishrani izbegavati preobilnost šećera, jela bogata skrobom ili masna jela. Ravnoteža telesnog metabolizma iz tog razloga može biti narušena. Rezultate svega je nastajanje edema – tj. oticanje tkiva zbog zadržavanja vode.

Jod je elemenat važan u ishrani ovog znaka. Morska riba i uopšte morska hrana bogati su jodom. Preporučuje se uz popodnevni sendvič, sir i iseckani celer sve to na raženom hlebu. To je ujedno i dobra dijetalna hrana. Za gojazne osobe kojima ne pomaže uobičajena dijeta, preporučuje se da dijetu ojačaju sa vitaminima iz kompleksa E i B. Takodje, vitamini iz prirodnih izvora su se pokazali boljim nego veštački.

Znaku Raka je neophodna hrana koja sadrži kalcijum fluorid zato što sprečava nastajanje proširenih vena, slabljenje mišićnog sistema i vida. Ima ga u mleku, siru, jogurtu, pomorandži i žumancetu jajeta. U nedostatku može izazvati rano propadanje zuba. Izbegavati masna jela.

Proteinska ishrana i morska hrana je dobra za znak Raka. Sam kalcijum je veoma bitan za kosti, zglobove i skeletni sistem, uopšte za ovaj zodijački znak. Rahitis je česta bolest kod rodjenih u znaku Raka (pogotovo ženska deca) gde postoji nedostatak kalcijuma.

Lekovite biljke koje su dobre za ovaj znak su ruzmarin, beli mak i kamenika.