Ren, prirodni antibiotik

Ren (hren) se kao hrana ali i kao lek od davnih vremena upotrebljavao na upravo ovom našem podneblju. Odavde se proširio na ceo svet i najviše se ceni zbog svog velikog belog korena koji dostiže i ceo metar ipo dužine, a debljinu od 5-6 cm.

Ono što ga odvaja od recimo šargarepe ili celera koji su mu najsličniji po obliku korena, je njegov ljuti topao ukus, toliko jedinstven i jak da „pali“ nepce, ali na način drugačiji od recimo ljute paprike.

Ren u ishrani

Pomenuta ljuta aktivna supsatanca kod rena je alil-izo-sulfocijanid koja nastaje razgradnjom sinigrina. Ona ima snažna antibakterijska svojstva. Kada se koren izrenda i ostavi tako na vazduhu, on potamni a ukus mu se od ljutog dalje menja tako da postaje gorak i veoma neprijatan. Zbog toga se odmah po rendanju ren meša sa sirćetom i dalje prerađuje, tako ga da u tom stanju najčešće i nalazimo na policama supermarketa. Ukoliko otvorite teglicu rena i primetite da je on manje ljut a više gorak i pomalo neprijatnog ukusa, to je znak da nije ispoštovan pravilan proces proizvodnje.

Kada ga kupujete pogledajte sastav na teglici, poželjno je da je što veći procenat upravo ren, a pored njega u sastav ulaze i sirće, ulje, voda, skrob i druge supstance. Postoje i sosovi na bazi rena i razni miksovi recimo senf sa renom, majonez sa renom, itd. U svakom slučaju, ren odlično ide uz pečenje, piletinu, ribu, sendviče ili u sklopu salata. Ren sos često može zameniti salatne prelive na bazi sirćeta ili limunovog soka.

Ren je bogat kalijumom, kalcijumom, magnezijumom i fosforom, kao i aromatičnim biljnim uljima. To nije sve, u 100g svežeg rena naći ćete oko 80 mg vitamina C.

Lekovita svojstva rena

U narodnoj medicini ren je veoma lekovita biljka. On je prirodni antibiotik, širi krvne sudove, olakšava disanje, zagreva telo, stimuliše imunitet, dobar kod anemije, bori se protiv parazita, stimuliše apetit. Pored pomenutog, ren ima i izvesna protivupalna i afrodizijačka svojstva i preporučuje se i kod osoba sa hipertenzijom.

Ipak, potrebno je naglasiti da osobama koje pate od čira na želucu, bubrežnim bolesnicima kao i deci do 4. godine života nije preporučljivo da jedu ren, ni proizvode od njega.