Magični saveti za svakodnevnu motivaciju

U nekim danima se probudite rano ujutro, napravite tonu posla pre ručka i uveče imate osećaj kao da ste taj dan maksimalno iskoristili.

Za većinu ljudi takvi su dani češće izuzetak nego pravilo. Možda baš ovo čitate usred neproduktivnog dana… Možda ste malo zakasnili na posao, proveli jutro u odgađanju, trebali rešiti hiljadu sitnih, ali hitnih poslova ili vas je jednostavno nešto prekidalo svakih 5 minuta. Ako vam se čini da vam dan curi kroz prste, možda vam sledeći saveti mogu pomoći u tome da neproduktivan dan pretvorite u jedan potpuno ispunjavajući.

Zaustavite se i razmislite

Najčešće su nam dani neproduktivni zbog toga što obavljamo zadatak za zadatkom kako se pojavljuju. To je uopšte nekoristan način rada. Tada se najčešće obavljaju poslovi niskog prioriteta jer su najjednostavniji i najočitiji. Kada imate osećaj neproduktivnog dana, zaustavite se na pet minuta. Zatvorite email program i pretraživače. Razmislite šta danas želite postići? Jeste li na dobrom putu?

Složite zadatke po prioritetima

Zapišite poslove koje biste danas voleli napraviti i složite ih po važnosti. Možda bi bilo dobro u popis uvrstiti i neku obvezu koju već dugo odgađate, na primer telefonski poziv, upisivanje na neki kurs ili seminar i sl.

Eliminišite distrakcije maksimalno

To će možda značiti da ćete morati potpuno isključiti email alarm, mobilni, odložiti kafu s koleginicama ili nešto slično.

Kritički pogledajte na dan

Kada se nalazite usred neproduktivnog dana nemojte gubiti vreme i energiju na osećaj krivice. Na njega pogledajte kao na priliku da naučite nešto o uslovima u kojima funkcionišete najbolje.

Pokušajte pronaći odgovore na ova pitanja:

Kada su stvari krenule u krivom smeru?
Šta me je omelo?
Šta sam trebao učiniti drugačije?
Šta bi mi pomoglo da vratim fokus?