Insanity Workout Program

Insanity Workout Program je osmislio Shaun T koji sasvim sigurno spada u najbolje svetske fitness trenere u zadnjih pet godina. Ovaj program koji spada u sam vrh modernog fitnessa izvlači i poslednji atom snage i dovodi praktično do ludila, ali i do “atomske” kondicije i eksplozivnosti za onoga ko ga izdrži do kraja. Inače sam program traje 60 dana i radi se svaki dan osim nedelje koja služi kao dan za odmor.

Program dnevno zahteva 45 minuta potpune predanosti i koncentracije, kao i adekvatnu ishranu koja se zasniva na niskom unosu ugljenih hidrata.

Insanity se sastoji se od 10 različitih programa:

1. Fit Test
2. Plyometric Cardio circuit
3. Cardio Power & Resistance
4. Cardio Recovery & Max Recovery
5. Pure Cardio & Abs
6. Cardio Abs
7. Core Cardio & Balance
8. Max Interval Circuit
9. Max Interval Plyo
10. Max Cardio Conditioning & Abs

Svrha Fit testa je da ispita vaš kondiciju pre početka programa. Obavlja se prvi dan programa, a zatim se ponavlja svakih 14 dana. Kada se obavlja test potrebno je pružiti maksimalani napor za što bolje rezultate kako bi se mogao pratiti napredak.

Neke od vežbi se baziraju na kardio aktivnostima i polimetriji, što bi trebalo osigurati smanjenje masnih nasalga, te poboljšanju kondiciju i eksplozivnost.

Određeni delovi programa se baziraju na maksimlanom intervalnom treningu (eng. Max Interval Training), što u praksi znači da vežbe izvodite sa maksimlanim intenzitetom duže vreme (3 do 4 minute), a veoma se kratko odmarate (u proseku 30 sekundi).

Delovanje Insanity-a

– Insanity deluje “agresivno” na organizam i telo menjajući ga od prvog dana jer svojim 45 minutnim trajanjem ispunjava tkz. uslove produženog delovanja (preko 30 minuta) koji su neophodni za značajan efekat u regulisanju telesne težine;

– Istezanje koje je zastupljeno u svakom od deset programa dovodi do povećanja fleksibilnosti;

– Skoro čitav program baziran je na kardio vežbama maksimalnog intenziteta koje povoljno deluju na srčani mišić i na taj način deluju i preventivno na razvoj hipertenzije;

– Uključuje u svoj rad veliki broj mišića koji se svakim treningom iskorištavaju do maksimuma i tako poboljšava snagu i izdržljivost;

– Povećava eksplozivnost;

– Iscrpljujući dnevni programi smanjuju apetit i dovode do uravnoteženosti ishrane.