Kako "dobri" ugljeni hidrati pomažu mršavljenje

Da li je počeo da se raspršuje mit da su ugljeni hidrati glavni krivci za višak kilograma i sve nedaće koje on nosi? Ili je u pitanju jednostavno loša informisanost i nerazumevanje da postoje različite vrste ugljenih hidrata i da, u zavisnosti od njihovog kombinovanja, mi jednostavno biramo da li ćemo biti debeljuškasti i tromi ili vitki i puni energije. Pročitajte donji tekst i sami donesite zaključak!

Složeni ugljeni hidrati i vitka linija

Konzumiranje obroka sa dobro odabranom vrstom ugljenih hidrata je malo poznata tajna za vitku liniju.

Kada govorimo o pravoj vrsti ugljenih hidrata, mislimo na složene ugljene hidrate. Stotine studija sprovedenih na priznatim univerzitetima i u istraživačkim centrima su pokazale da složeni ugljeni hidrati kao što su  integralne žitarice, pasulji i mahunarke pomažu da jedete manje, da sagorite više kalorija, da imate više energije, da ste otporniji na stres, i da održavate zdrav nivo holesterola.

Zvuči suviše dobro da bi bilo istinito. Sledi osam proverenih razloga zbog kojih treba da vratite složene ugljene hidrate u vaš život ako želite da dostignete željeni vitki izgled.
Konzumiranje složenih ugljenih hidrata vas čini vitkim

Nedavna studija je pokazala da su najmršaviji ljudi konzumirali najviše ugljenih hidrata i da da su bucmasti konzumirali najmanje ugljenih hidrata. Istraživači su zaključili da je vaš trud da postanete i ostanete vitki najefikasniji kada 64% vašeg ukupnog unosa čine ugljeni hidrati, ili 361 gram.

To je ekvivalent nekoliko pečenih krompira (kladimo se da je to hrana koju ste decenijama  izbegavali da jedete). Većina dijeta sa malim unosom ugljenih hidrata je bila ograničena na 30% of ukupnog kalorijskog unosa, ponekad su te dijete sadržale jedva 30 grama ugljenih hidrata dnevno.
Složeni ugljeni hidrati daju osećaj sitosti

Mnoge vrste hrane bogate složenim ugljenim hidratima deluju kao moćni blokatori apetita – mnogo bolje od proteina i masnoća. Ovi posebni ugljeni hidrati vam pružaju energiju zato što se sporije vare nego ostale vrste namirnica pokrećući osećaj sitosti i u mozgu i u stomaku.  Istraživanja sprovedena u Velikoj Britaniji, potvrđuju da konzumiranje složenih ugljenih hidrata u jednom obroku, uzrokuje 10% kalorijskog unosa manje (što je otprilike 150-200 kalorija za žene) tokom narednog dana, zato što osećaju manju glad.

Složeni ugljeni hidrati ograničavaju glad

Prema tvrdnjama istraživača, kada se ispitanici prebace sa nisko ugljenohidratne dijete na dijetu bogatu vlaknima i složenim ugljenim hidratima, dešava se nešto predivno. U roku od 2 dana, žudnja kod ispitanika se gubi. Vlakna i složeni ugljeni hidrati zadovoljavaju njihove potrebe i istovremeno dozvoljavaju da jedu hranu koju žele. Ovi ugljeni hidrati takođe podižu nivo hormona sitosti koji  mozgu šalju signal da isključi prekidač za glad a pokrene metabolizam.
Složeni ugljeni hidrati kontrolišu nivo šećera u krvi i dijabetes

Ispravna mešavina ugljenih hidrata je najbolji način da se kontroliše nivo šećera u krvi i time sprečava dijabetes. Studija je pokazala da učesnici koji su konzumirali namirnice bogate složenim ugljenim hidratima su snižavali nivo šećerau krvi posle obroka i insulinski odgovor do 38%. Jedite složene ugljene hidrate koje želite ali kombinujte ih tako da ne prave “ispade” nivoa šećera u krvi. Umesto da jedete beli pirinač, uzmite integralni i kombinujte ga sa pasuljima, kukuruzom ili drugim složenim ugljenim hidratima koji će održati bolje balansiran nivo šećera u krvi nego nisko ugljenohidratna dijeta.
Ugljeni hidrati ubrzavaju metabolizam

Složeni ugljeni hidrati ubrzavaju vaš metabolizam i ostale telesne mehanizme sagorevanja masti. Pošto se složeni ugljeni hidrati kreću kroz digestivni sistem, oslobađaju se masne kiseline koje podstiču sagorevanje masnoća, naročito na vašem stomaku. Ove masne kiseline pomažu očuvanju mišićne mase što podstiče vaš metabolizam pomažući vam da brže smršate. Istraživači su  postavili  dve grupe pacova na gojenje, i jednu grupu su hranili hranom koja je imala nizak nivo složenih ugljenih hidrata. Drugu grupu su hranili hranom bogatom prostim ugljenim hidratima.  Pacovi iz prve grupe, koji su hranjeni hranom sa niskim nivoom složenih ugljenih hidrata, su se gojili i istovremeno gubili mišićnu masu. Pacovi iz druge grupe, koji su hranjeni  obrocima koji sadrže visok procenat složenih ugljenih hidrata podsticali su mišićnu masu i održavali metabolizam.
Složeni ugljeni hidrati rastvaraju masti na vašem abdomenu

Ugljeni hidrati vam pomažu da eliminišete masnoću na vašem abdomenu brže nego ostala hrana, čak i kada unesete istu količinu kalorija.  Kada su naučnici hranili pacove hranom bogatom složenim ugljenim hidratima, to je povećalo aktivnost enzima za sagorevanje masnoća a smanjilo aktivnost enzima za taloženje masnoća u telu. Ovo znači da su masne ćelije na abdomenu  manje upijale i taložile kalorije kao masnoću.
Složeni ugljeni hidrati utiču da se osećate zadovoljno

Ugljeni hidrati vas drže duži vremenski period zadovoljnim nego druge vrste hrane. Evo zašto: vaše moždane ćelije funkcionišu kao kompjuterizovani merač potrošnje goriva i koji vas upućuje da dopunite kad god primeti da je rezervoar za gorivo (stomak) prazan.

Hrana bogata složenim ugljenim hidratima pokreće osećaj sitosti u telu. Ona oslobađa hormone sitosti u crevima i čini vaše ćelije osetljivijim na insulin.

Povećanjem konzumiranja zasitne hrane i oslobađanjem hormona sitosti, smanjićete vašu glad i žudnju za hranom na minimum.
Složeni ugljeni hidrati čine da se osećate dobro sami sa sobom

Oni koji se pridržavaju ove dijete sa složenim ugljenim hidratima se osećaju osnaženo kada smršaju zahvaljujući ugljenim hidratima. Ovo je možda jedini način da se smrša, oseća dobro a da se u isto vreme ne izbacuju čitave grupe namirnica. Sjajna stvar, zar ne!