Zašto je vežbanje četiri puta nedeljno bolje od šest?

Kod vežbanja se obično misli da ako ne vežbate skoro svaki dan, neće doći po pozitivnih efekata po zdravlje. Međutim, nova studija tvrdi drugačije – opušteniji pristup rasporedu vežbanja može da bude korisniji od vežbanja skoro svakog dana.

Za studiju, objavljenu ovog meseca u časopisu “Exercise & Science in Sports & Medicine”, istraživači sa Univerziteta u Alabami u Birmingemu okupili su 72 žene između 60 i 74 godina starosti sa sedentarnim načinom života i podelili ih u tri grupe za vežbanje. Naučnici su želeli da ustanove koliko treninga nedeljno je prava mera za bolju fizičku kondiciju žena i ukupnu potrošnju energije na nedeljnom nivou.

Prva grupa počela je da diže tegove jednom nedeljno i izvodi vežbe izdržljivosti, kao što su džogiranje ili vožnja bicikla drugim danom. Druga grupa dizala je tegove, džogirala i vozila trenažni bicikl dva puta nedeljno. Treća grupa je imala tri treninga sa tegovima i tri treninga izdržljivosti nedeljno.

Istraživači su izneli tezu da stroži raspored vežbanja dovodi do reakcije centralnog nervnog sistema kao da te osobe preteruju i slanja fizioloških signala koji su ih, na nesvesnom unutrašnjem nivou, navodili da se osećaju umorno ili letargično i da prestanu da se kreću kao ranije. Naučnici su pratili nivo citokina u krvi, supstance koja se povezuje sa stresom za koju se misli da je jedan od signala koje nervni sistem koristi da bi utvrdio da li osoba preteruje sa fizičkom aktivnošću.

Na kraju ovog četvoromesečnog eksperimenta nije došlo do nekih primetnih razlika u fizičkoj kondiciji među grupama. Žene koje su vežbale dva puta nedeljno postale su jednako snažne i stekle fizičku kondiciju kao one koje su vežbale šest puta nedeljno. Isto tako, nije došlo do značajnih razlika u nivou citokina među grupama.

Međutim, žene koje su vežbale četiri puta nedeljno su trošile mnogo više energije nego žene u druge dve grupe. Sagorevale su oko 225 dodatnih kalorija svakog dana, pored onih koje su trošile na treningu, u poređenju sa sagorevanjem kalorija na početku eksperimenta.

Žene koje su vežbale dva puta nedeljno trošile su više energije svakog dana, oko 100 kalorija, pored onih koje su sagorevale na treningu.

Ali, žene koje su vežbale šest puta nedeljno sada su trošile mnogo manje energije na dnevnom nivou nego na početku eksperimenta, i to skoro 200 kalorija manje, iako su tako predano vežbale.