Zašto je fermentisani beli luk bolji od svežeg?

Bez obzira koliko je zdrav i volite da ga jedete, nećete koristiti beli luk u svežem obliku zbog jakog mirisa koji bi se širio oko vas i da prijatelji ne počnu da vas izbegavaju. Sa druge strane, vaš želudac ga teško vari.

Za sve ljude poput vas, koji ne vole da konzumiraju beli luk, postoji bolja varijanta koja ima jača svojstva a nema miris.

Fermentisani beli luk dobija snagu iz aktivne komponente alicina, koja stimuliše veću koncentraciju hranljivih sastojaka, antioksidanata i drugih korisnih sastojaka u telu. Ovako povišeni nivoi odgovorni su za širok spektar delovanja koji se pripisuju belom luku, jer antioksidanti pružaju zaštitu ćelijama od oksidativnog stresa koji može biti uzročnik različitih bolesti u organizmu.

Proces fermentacije pruža belom luku veću koncentraciju antioksidanata, poput alkaloida i flavonoida.

Smanjuje rizik od srčanih bolesti

Fermentisani beli luk pruža zaštitu srcu uklanjanjem faktora koji dovode do srčanih bolesti. Kontroliše nivo holesterola, snižava LDL ili loši holesterol i trigliceride. Sa druge strane, podiže nivo dobrog HDL holesterola.

Smanjuje rizik od raka

Mnoge studije su se bavile antioksidativnim moćima fermentisani belog luka nad rakom. Jedna studija je potvrdila da beli luk usporava napredovanje ćelija raka debelog creva. Sa druge strane, komponente belog luka uspešno blokiraju slobodne radikale u telu. Ovo smanjuje oštećenje ćelija raka i njihovo širenje. Ne moše se reći da je beli luk lek protiv raka, ali nesumnjivo je dobra prevencija i podrška u toku bolesti. Studija sprovedena u laboratoriji, pokazala je da je ekstakt belog luka toksičan za rak pluća, rak dojke, rak želuca i jetre nakon 72 sata delovanja.

Održava nivo šećera u krvi

Fermentisani beli luk pomaže održavanju stabilnog nivoa šećera u krvi i na taj način vas štiti od dijabetesa, disfunkcije bubrega, bolesti srca i infekcija. Antioksidanti iz fermentisani belog luka sprečavaju moguće komplikacije kod ljudi koji već imaju dijabetes. U studiji iz 2019. godine, laboratorijskim miševima je davana hrana na bazi masti i šećera, a zatim su tretirani ekstraktom belog luka. Rezultati su pokazali poboljšanje metabolizma, niži holesterol, smenjene upale i regulaciju apetita.

U drugoj studiji na životinjama iz 2019. godine primećeno je šta se dešava u telu miševa koji su konzumirali hranu visoke masnoće. Oni kojima je davan ekstrakt belog luka imali su niži nivo glukoze i insulina u krvi. Druga studija je potvrdila da antioksidanti u fermentisani belom luku sprečavaju gestacijski dijabetes.

Poboljšava funkciju mozga

Fermentisani beli luk poboljšava kapacitet memorije mozga, ali i njene kognitivne funkcije. Opet, antioksidanti su ti koji sprečavaju upale i razvoj neželjenih bolesti poput Alchajmerove i Parkinsonove bolesti. Naučnici veruju da je akumulacija proteinske komponente u telu poznata kao amiloid beta ono što pokreće upale u mozgu i povećava rizik od Alchajmerove bolesti. Studija na miševima otkrila je da fermentisani beli luk smanjuje upalu mozga izazvanu amiloidima beta i poboljšava kratkoročnu memoriju.

U drugoj studiji, istraživači su dali rezultate izazivanja oksidativnog stresa u mozgu miševa. Dokazano je da ekstrakt belog luka sprečava oksidativni stres i probleme sa pamćenjem.

Štiti jetru

Studija na miševima sa oštećenom jetrom pokazuje da beli luk smanjuje ALT i AST, dve hemikalije u krvi koje ukazuju na oštećenje jetre.

Po čemu se razlikuje fermentisani od svežeg belog luka?

Počnimo sa najmanje važnom osobinom za vaše organe, ali izuzetno važnom za vas – fermentisani beli luk vam neće doneti loš zadah. Tako ćete ubrzati sve gore navedene beneficije bez potrebe da se socijalno distancirate.

Fermentisani beli luk ima impresivnu nutritivnu sliku, sadrži vitamin C, vitamine B grupe (B1, B2, B3, B6), kalcijum, magnezijum, cink, mangan, folate, fosfor, gvožđe, razne antioksidante, aminokiseline, fotonutrijente i to samo zato što je prošao proces fermentacije.

Ono što zbunjuje ljude je smanjena koncentracija alicina u sastavu fermentisanog belog luka u odnosu na sveži, ali sa druge strane fermentisana verzija sadrži mnogo veću količinu komponente koja se naziva C-alilcistein (SAC) – odgovorne za apsorpciju alicina, kao i mnogo veću koncentraciju antioksidanata i drugih korisnih jedinjenja.

? Dr. Viton – Alizin možete poručiti onlajn:
? Dr. Viton – Alizin se može kupiti u Lilly drogerijama, kao i u svim bolje snabdevenim apotekama.
☎ Ili na telefonski broj: 018 576 120
⏰ Svakog radnog dana od 8:30 do 16:30 časova
? Dostava na kućnu adresu brzom poštom