Koliko cigareta popušite dnevno? 10, 15, 2 kutije?! Kakvo je zadovoljstvo kada nervozni, umorni ili posle dobrog jela zapalite cigaretu. Sada ste tu samo vi i vaša cigareta i svi problemi nestaju na trenutak.
Ali da li ste znali da sa svakom cigaretom koju popušite unosite oko 5.000 hemikalija koje prolaze kroz vaše telo i nanose ogromnu štetu?!
Opasnosti cigareta su poznate svakom od ovih 7,9 milijardi ljudi koji žive na planeti. Od toga je 1,3 milijarde pušača, 8 miliona ljudi umire svake godine od posledica pušenja. Cigarete smanjuju kapacitet pluća da primaju kiseonik, usporavaju rad mozga, pune organizam toksinima, remete rad bubrega, opterećuju srce.
Sve ovo znate, ali ipak…
Kako dovodite svoje srce u opasnost pušenjem?!
Udišemo kiseonik i izdišemo ugljen-dioksid. Čak i malo dete to zna!
Kiseonik u krvi se vezuje za hemoglobin i bezbedno putuje do svih ćelija u telu, stižući do mozga, pluća i srca.
Preko cigareta u organizam unosimo ugljen-monoksid, koji se umesto kiseonika vezuje za hemoglobin u krvi. Ugljen-monoksid je štetno jedinjenje koje povećava volumen crvenih krvnih zrnaca, stvarajući zgušnjavanje krvi i povećavajući rizik od ugrušaka i srčanog udara. Sa svakim pušenjem cigarete, pritisak trenutno raste i srce se opterećuje. Zamislite šta radite svom srcu kada to radite stalno, cigaretu za cigaretom!
Da li ste umorni od ovog neprijatnog razgovora i sada želite da zapalite cigaretu?! Budite strpljivi još malo!
Zaštita je u belom luku, ali ne u običnom!
Beskorisno vas je ubeđivati da ostavite cigarete, iako znate koliko su štetne.
Ali ono što možete da uradite je da olakšate telu da se nosi sa štetnim efektima cigareta.
Sada kada znate da svako sužavanje krvnih sudova povećava rizik od nastanka krvnih ugrušaka i srčanog ili moždanog udara, morate sprečiti vazokonstrikciju.
Beli luk je preventivno rešenje za ovaj problem. Štiti zdravlje srca i štiti od visokog krvnog pritiska. Ali beli luk nosi sa sobom i taj nepodnošljiv miris, a vi kao društveno biće pokušavate da ga izbegnete.
Na sreću, ovde je alizin. Alizin je jedan od glavnih sastojaka belog luka koji mu daje aromu. Ali beli luk obrađen procesom fermentacije na visokoj temperaturi gubi svoju aromu i povećava antioksidativna svojstva. I evo dobitne kombinacije – fermentisani beli luk!
Kako deluje alizin?!
Alizin je fitonutrijent u sastavu fermentisanog belog luka koji smanjuje delovanje angiotenzina II u organizmu. Angiotenzin II sužava i sužava krvne sudove, a alizin sprečava pojavu ovog stanja.
Zahvaljujući alizinu, krvni sudovi imaju fleksibilniju strukturu na zidovima i kroz njih može proći više krvi, što ne dovodi srce u opasnost od preopterećenja.
Dr. Viton – Alizin je prirodni dodatak ishrani koji će sprečiti nizak krvni pritisak, olakšati rad srca i sačuvati vaš imunitet.