Pojačajte imunitet

Imunitet predstvlja odbrameni sistem vaseg ogrganizma u borbi protiv onoga sto ga napada, a to mogu biti virusi , bakterije, pa i tumor. Vas organizam treba da bude dovoljno jak u borbi protiv tih stetnih materija, a u tome nam pomaze upravo imunitet.

Svakodnevno bi trebali da radite na jacanju imuniteta a to se postize prvenstveno putem namirnice koje unosite.
Na imunitet utice i stres, koji bi trebalo smanjiti i trebalo redovno baviti fizickom aktivnoscu, sto takodje veoma vazno.

Ali pravilna i raznovrsna ishrana je ipak najvazniji faktor, putem nje se u velikoj meri utice na imunitet.
Vodite da vasa ishrana bude izbalanisrana, znaci da ona bude sto raznovrsnija i rasporedjena u tri obroka ravnomerno.
Izbegavajte hranu bogatu velikom kolicinom secera i zasicenih masti, jer to lose utice na losu srce i krvne sudove. Takodje izbegavajte gazirane i previse zasladjene sokove, vestacke zasladjivace, kao i prskano voce i povrce jer su puni toksina, odnosno otrova.

Duvan i alkohol se nikako ne preporucuju jer su glavni zagadjivaci naseg organizma.
Sada kada smo vam ukazali na to sta stetno deluje na imunitet, vraticemo se na to kako da ga ojacate.
Ono sto bi obavezno trebali da unosite u vas organizam, na prvom mestu, jesu vitamini.

Vitamin C je veoma vazan a njega najvise ima u vocu kao sto je limun, pomorandze, grejpfrut i kivi i povrcu, kao je kupus, paprika i paradaiz.

Ne bi trebalo zanemariti ni vitamin E, koji jaca organizam u borbi protiv infekcija. Najveci izvori vitamina E su povrce, kao sto su npr. sargarepa i bundeva, ali i biljna ulja.
Cink je takodje veoma vazan u zivotinjskom mesu, kako govedjem, tako i curecem, kao i u ostrigama.
Pored vitamina, trebali biste da unosite i probiotike kojih ima u mlecnim proizvodima, posebno u jogurtu i jedete iskljucivo integralno pecivo i testenine, jer su mnogo zdraviji od prozivode koje se prave od belog brasna.

Ribu biste trebali da jedete nekoliko puta nedeljno, posebno one koje su bogate nezasicenim masnim kiselinama, kao sto su oslic, sardine, tuna, skusa i sl. Riba je i veoma dobar izvor minerala cink-a i selen-a kao i vitamina.
Bademi, orasi i lesnici su bogati vitaminom E i mineralima, kao i semenke bundeve, sto je veoma znacajno za jacanje imuniteta.
Pecurke povoljno uticu na imuni sistem. One su dobre u borbi protiv kancera i regulisu pritisak.
Med, propolis i maticni mlec bi trebali da budu neizostavni u vasoj svakodnevnoj ishrani. Oni jacaju vase zdravlje, odnosno vas organizam u borbi protiv prehlada, a takodje su dobri i za oporavak posle bolesti.

Nikako ne biste smeli da zaboravite i beli luk , koji jaca imunitet i unistava mnoge bakterije. On predstavlja zastitu u borbi protiv gripa i prehlada. Odlican je kod upale grla i plucnih bolesti jer olaksava disanje.

Pored svega navedenog, odnosno pored pravilne ishrane, bitno je i da redovno spavate, najmanje 8h i da unosite sto vise tecnosti 2 do 2,5 l dnevno a ukoliko se bavite fizickom aktivnoscu i do 4 l. Pored vode, dobro bi bilo da konzumirate i zeleni caj koji ce povoljno uticati na vas organizam, tako sto ce ga ocistiti i zastiti od raznih infekcija.

Ako zelite da budete zdravi, onda je najvaznije da izgradite jak imunitet, zato ne zanemarujte signale koje vam salje vas organizam i pomozite mu da se izbori sa bolescu.