Lekovita moć začina

Začinsko bilje i začini se koriste u kulinarstvu da zaokruže i upotpune ukus, boju i miris pripremljene hrane. Možemo ih primeniti u suvom i/ili sviježem obliku zavisno o željenoj količini, funkciji i raspoloživosti. Osim njihovih kulinarskih karakteristika velovima je poznato i njihovo blagotvorno delovanje na naše zdravlje (poboljšavaju probavljivost i absorpciju nutijenata kao i cirkulaciju, snižavaju krvni pritisak i LDL kolesterol, umanjuju upalne procese, glavobolje i bolove, uništavaju različite vrste patogenih mikroorganizama, potpomažu radu imunološkog sastava, kao i hormonu insulinu).

CIMET

Kao jedan od najstarijih začina koristi se u vrućim napitcima, raznim desertima, kuvanjima, umacima i jelima od piletine i jagnjetine. Razlikujemo više vrsta cimeta koji shodno tome imaju i različiti hemijski sastav pa neke vrste sadrže kumarin koji u velikim količinama oštećuje jetru i bubrege.
Poznato je njegovo antibakterijsko i antifugalno delovanje, kao i uticaj na povišene razine triglicerida i LDL-kolesteroka u krvi, ali sve više pažnju privlači njegov stimulirajuci učinak na inzulin u osoba obolelih od dijabetesa tipa II, kao i mogućnost povećane osetljivosti na glukozu.

Lovorov list

Lovorov list potiče sa mediterana.Lovorovi listovi su osušeni, zimzeleni, kožni i na površini sjajni. Imaju aromatičan miris. Najaromatičniji listovi potiču iz Italije, ali ih ima i u Grčkoj, Španiji. Lovorovi listovi služe kao dodatak mnogim jelima, ali ih ne treba stavljati previše. Lovor se upotrebljava kao začin za jela sa mesom, supe i čorbe. Lovor umanjuje nadimanje stomaka i otklanja neprijatne mirise tela.

Čili

je tropska vrsta paprike sa vrlo sitnim plodovima koji se suše i melju u prah i dvadesetak puta je jači od obične ljute paprike.
Glavni sastojak koji mu daje ljutinu je kapsaicin, sastojak koji snižava nivo holesterola i triglicerida u krvi, sprečava grušanje krvi, jača imunitet i ima afrodizijačka, antibakterijska i fungicidna svojstva.
Upotrebljava se kao začin za jela od povrća, pikantnih umaka, premaza, kao dodatak kravljem siru, za variva od paprika i pasulja, meskičkih jela itd. Može se kombinovati i sa slatkim namirnicama.

 

Biber 

Poboljšava varenje, protiv bronhitisa, prehlade, kašlja.
Raste kao grm ili drvo koje uspeva u suptropskoj ili tropskoj klimi. Potiče iz Indije, a u Evropu je dospeo pre 4000 godina. Stari Grci su ga koristili i u medicinske svrhe.
Biber je univerzalan začin, a upotrebljava se u zrnu i u prahu, za različita jela. Crni biber je najljući, dok su zeleni i beli blaži. Najbolje je samleti ga tek pred upotrebu.
Biber olakšava varenje hrane, podstiče krvotok i ublažava simptome prehlade.