Vežbajte napolju i tokom hladnih dana

Ako volite da trčite isključivo napolju, onda vam ovo zimsko vreme i ne ide baš na ruku. Ipak, postoji rešenje, adekvatna odeća i unapred pripremljen plan trčanja su vaš saveznik.

Trčanje zimi može biti veliki rizik za vaše zdravlje. Ipak, najveća opasnost su eventualne povrede koje su u ovakvim uslovima, ako niste dobro pripremljeni veoma česte.

Fizička aktivnost na spoljnoj temperaturi koja je manja od 15°C smanjuje fleksibilnost ligamenata pa samim tim i zglobova, uzrok tome je smanjen protok krvi kroz mišiće, kojima se umanjuje sposobnost kontrakovanja pa se gubi i sama zglobna sigurnost koja je uslovljena jačinom mišića.

Primetio sam da dosta devojaka koje vežbaju napolju dolaze na trening potpuno nespremni i loše odeveni. Što se tiče odeće, ona ne mora biti skupa, već prilagođena spoljnoj temperaturi i trenutnom godišnjem dobu. Veoma je važno da odeća bude otporna na vlagu i na nalete vetra koji su dok trčimo znatno veći nego kod obične šetnje ili dok stojimo.

Trening uvek ogranizujte dok ste kod kuće, onog trenutka kada izađete napolje aktivnost mora početi. Još jedan bitan savet je da istezanje nikada ne radite dok ste napolju, već kada se vratite u topao dom. Ako dugo nakon treninga ostanete na hladnom vazduhu rizikujete da se ozbiljno prehladite.