Tajne vašeg zdravlje su skrivene u čokoladi, vinu & čaju

Pretpostavlja se da polifenoli kojima obiluje tamna čokolada i vino, proširuju krvne sudove, ubrzavajući tako dotok krvi u mozak. To osigurava dovoljno kiseonika i šećera, što složene kalkulacije i misaone radnje čini bržima i jednostavnijima.

Oni koji bi želeli da probaju, biće još zadovoljniji činjenicom da polifenoli bolje deluju u kombinaciji. Drugim rečima, crno vino i čokolada su bolji, nego samo vino. Teorija je bazirana na dve studije Univerziteta Nortambria o efektima polifenola na mozak.

Slično tome, čaj u funkciji moderatora kao zaštitnika pomaže da se spreči kognitivno oštećenje koje dolazi sa starenjem. Međutim, preterana količina polifenola u čaju (koncentrisana u nekim dodacima) imaju negativan efekat na ćelije.

U prvoj studiji, zdrave odrasle osobe su podvrgnute seriji testova, nakon uzimanja tablete resveratrola, inače “čudesnog” sastojka crnog vina. Analize su pokazale povećani dotok krvi u mozak nakon uzimanja tog suplementa.

“Istraživanje pokazuje mnoge zdravstvene koristi i ništa ne sugeriše da postoje negativni efekti. Zato možete slobodno da konzumirate ove namirnice, ali naravno u umerenim količinama”, objašnjava vođa projekta Ema Vajtman.

Druga studija potvrdila je kako je bolje konzumirati više tipova polifenola, nego samo jedan. Volonteri su rešavali slične aritmetičke testove, ali umesto resveratrola, konzumirali su čokoladno piće koje je sadržalo različite tipove polifenola. Ne samo da su volonteri tačnije rešavali zadatke, nego i mnogo brže.