U SAD, kancer endometrijuma je najčešći oblik kancera ženskih reproduktivnih organa. Istraživanja pokazjuju da 3-4 šolje kafe dnevno mogu smanjiti rizik od ove vrste kancera za 19%. Ova navika utiče na smanjenje rizika od melanoma, najsmrtonosnijeg oblika raka kože.
U toku 2017. godine Harvardska škola za javno zdarvlje u Bostonu nakon obavljenih istraživanja objavila je da konzumiranje kafe može imati pozitivan uticaj i kod ljudi obolelih od dijabetesa tipa 2.
Redovno konzumiranje kafe povezano je sa smanjenim rizikom od ciroze jetre. Ona često ispašta od posledica delovanja toksina kao što su alkohol i virus hepatitisa C, a dve šolje dnevno smanjuju rizik od jakih oštećenja za 44%. Molekuli kafe sadrže antioksidante i antikancerogena svojstva. Naučne studije pokazuju da, ako se konzumira u umerenim količinama, kafa može imati svojstva prirodnog leka.
I to nije sve…
Kafa ima i druge brojne prednosti, uključujući poboljšanje raspoloženja, memorije, budnosti i opšte kognitivne funkcije. Jedna šolja kafe sadrži:
- Riiboflavin (vitamin B-2) – 11%
- Пантотенска киселина (витамин Б-5) – 6%
- Kalijum – 3%
- Mangan – 3%
- Niacin (vitamin B-3) и tiamin (vitamin B-1) – 2%
Kafa pozitivno utiče na aktiviranje neurona u mozgu i oslobađanje dopamina i norapinefrina. Ona štiti mozak i tako što smanjuje rizik od razvoja Alchajmerove i Parkinsonove bolesti, najčešćih oblika neurodegenerativnih poremećaja u svetu.
Takođe, pokazalo se da može smanjiti rizik od začepljenja arterija i srčanog udara, a u određenim okolnostima može pomoći gubitku viška kilograma ili bar sprečiti gomilanje novih.