Priprema
- U belanca dodati soli u prst pa mutiti mikserom dodajući jednu po jednu kašiku šećera dok ne dobijete čvrst šam.
- Brašno prosejati sa praškom za pecivo pa dodavati jednu po jednu kašiku u belanca lagano mešajući ne mikserom već kašikom (ako nemate strpljenja možete sasvim kratko ipak uključiti mikser).
- Od ove mase ispeći dve kore dimenzija 38×22 (otprilike) ili ako imate veliku rernu ispecite jednu veliku koru koju će te kasnije podeliti na dva dela. Pecite na 180 C na pek papiru dok kora blago ne porumeni i odvoji se od zidova pleha.
- Preliv teba da bude vruć a kora hladna. Dakle, ohlađenu koru preliti sa vrelih 1/2l zaslađenog mleka i ostaviti tako 7 do 8 sati da lepo upije. Kad se prohladi mleko , plehove sa korama prebacite u frižider.
- Isto učiniti i sa drugom korom (ako pečete u dva dela).
- Kore je nakon isteka tog vremena, a pre filovanja , potrebno prebaciti na krpe da otstoje 15-20min. kako bi krpe upile višak mleka. To je sasvim jednostavno, kore se neće prelomiti.
Fil:
- U žumanca dodati kristal šećer i mikserom mutiti dok ne “pobele”.
- Dodati brašno i malo hladnog mleka (od onog 1l ) i izmiksati da nema grudvica.
- Mleko staviti da zavri.
- Skloniti ga sa vatre pa dodati masu od žumanaca.
- Vratiti na vatru i mikserom (ili kašikom) lagano mešati dok se ne zgusti. Ostaviti da se ohladi.
- Penasto mikserom umutiti margarin ili maslac.
- Ohlađenu kašicu i margarin sjediniti mikserom u kremastu masu.
- Umutiti slatku pavlaku pa jedan manji deo ostaviti za premazivanje torte odozgo a veći deo šlaga lagano umešati u fil od žumanaca i margarina.
- Filovati : kora – fil – kora – fil – slatka pavlaka.