5 Najčešćih mitova o alergijama

April je sezona polenskih alergija, koje svake godine pogađaju sve veći broj ljudi. Uzrok tome krije se u težnji da prostor oko vas održavate sterilnim, ali i prečestoj upotrebi antibiotika, te povećanju autoimunih bolesti. Otkrivamo vam nekoliko najčešćih mitova o alergijama.

 

1. Mit: Što je dom čišći, manji je rizik od alergije

Starije generacije su bile u češćem kontaktu s prljavštinom i brojnim mikroorganizmima, zbog čega je njihov imunitet bio snažniji, objašnjavaju stručnjaci. Dok se polenske alergije najčešće javljaju u pubertetu i kasnijem životnom dobu, alergije na hranu nastaju već u detinjstvu. Stoga, svakodnevno usisavanje, čišćenje i dezinfekcija neće smanjiti rizik da dete oboli od alergije u kasnijem dobu. Ipak, ako postoji alergija na prašinu ili grinje, svakako je dobro smanjiti izloženost tim alergenima.

2. Mit: Neke namirnice ne mogu uzrokovati alergiju

Činjenica je da oko 90 odsto alergija na hranu potiče od osam istih namirnica; kikirikija, orašastih plodova, mleka, jaja, soje, pšenice, ribe i školjki. No, to ne znači da ostale namirnice ne mogu izazvati alergiju, tvrde imunolozi.

3. Mit: Antihistamine treba uzimati već pri pojavi prvih simptoma

Nakon pojave izraženih simptoma, poput alergijskog rinitisa, kijanja, kašljanja ili astme, sami antihistamini neće pomoći. Imunolozi tvrde da je takve lekove potrebno uzimati i pre pojave simptoma, u uobičajeno doba pojave alergija. Ako je alergijska reakcija akutna, potrebni su vam i lekovi koji će poboljšati disajne puteve.

4. Mit: Pojedini psi ne izazivaju alergije

Veruje se kako neke vrste pasa, poput pudli, koji umesto krzna imaju dlake, ne izazivaju alergije. Ipak, britanska studija dokazala je kako ne postoji nijedna vrsta psa koja neće izazvati alergiju kod osoba alergičnih na životinjsku dlaku.

5. Mit: Dečje alergije su prolazne

Iako postoji mogućnosti da deca koja imaju alergiju na neku vrstu namirnice u mladosti mogu prerasti tu alergiju, to nije univerzalno pravilo. Naime, u jednoj švedskoj studiji, naučnici su pratili reakcije dece uzrasta 5-10 godina, koji su bili alergični na polen. Dvanaest godina kasnije, više od 90 odsto njih i dalje je imalo tu vrstu alergije.