Ne morate biti stručnjak za zdravu ishranu da biste znali koliko je beli luk zdrav za vaše srce, holesterol i imunitet. Ali neprijatan zadah je razlog zašto neki ljudi izbegavaju beli luk, iako zapravo nemaju problema sa ukusom. Drugi razlog izbegavanja je zbog stomačnih tegoba.
Ne mora biti tako, naročito kada je beli luk crne boje dostupan na tržištu – to nije nova hrana, već obični beli luk koji je prošao proces fermentacije. Upravo je ta fermentacija razlog zašto je beli luk promenio boju, strukturu, smanjio mu se intenzivan ukus i miris (slobodno se može reći da mirisa uopšte nema), ali što je najvažnije, udvostručio je korisne sastojke. Pa, ako je beli luk poznat po svojim antibiotskim, antimikrobnim i antimikotičkim svojstvima, fermentisani beli luk je poznat po istim, ali dvostruko jačim svojstvima.
U belom luku se najviše ceni njegov sastojak alicin, koji olakšava metabolisanje belog luka, ali takođe nudi zaštitu od infekcija. Do sada je poznato da beli luk:
- Jača imunitet
- Deluje kao preventivna zaštita od malignih bolesti
- Normalizuje nivo LDL-a ili lošeg holesterola
- Štiti i podržava rad jetre
- Normalizuje krvni pritisak
- Pomaže kod respiratornih bolesti
- Pomaže da se održi zdrava telesna masa
- Podržava zdravlje srca
- Pomaže da se održi stabilan nivo šećera u krvi
- Poboljšava cirkulaciju
- Štiti telo od stresa
Šta pokazuju nova istraživanja?
Beli luk je dobar za kožu
Mnoga istraživanja su pokazala da je beli luk odličan za zdravlje kože i ne mislimo samo na opšte poboljšanje stanja kože, već reguliše ozbiljne probleme poput akni i dermatitisa. Beli luk sadrži sumporne komponente koje učestvuju u proizvodnji kolagena u telu. Kolagen je glavna strukturna proteinska jedinica u koži i drugim vezivnim tkivima koja godinama opada. Možda nikada niste pomislili da sprečite razgradnju kolagena belim lukom, ali verujte, efekat je jači od niza krema. Plus, beli luk će održati vaše zglobove i mišiće zdravim.
Beli luk je dobar za alergije
Beli luk je takođe pokazao odlične rezultate u pogledu alergija, zapravo allizin smanjuje ili potpuno poništava alergijsku reakciju tela. Rezultati ćelijske studije sa belim lukom pokazali su smanjenje inflamatornih enzima u prisustvu belog luka, što sprečava alergijski odgovor. Druga studija otkrila je da beli luk sprečava napad na ćelije imunog sistema zvane makrofagi, sprečavajući novi alergijski odgovor.
Fermentisani beli luk je dostupan i kod nas, zahvaljujući Dr. Viton Alizin i, naravno, dolazi upakovan u 30 mekanih kapsula bez mirisa i ukusa. Ako uzmemo u obzir da fermentacija belog luka i jačanje njegovih svojstava zahtevaju posebne uslove (određena temperatura i vlažnost), dodatak koji je stvorio Dr. Viton je više nego potreban.
Ne treba vam dijagnoza da biste počeli da pijete Dr. Viton Alizin, jer je bogat antioksidansima, odlično je preventivno rešenje u sezoni prehlade i alergije, ali i za trajno jačanje imuniteta.
Jedna kapsula Dr. Viton Alizin sprečava i rešava bezbroj stanja.