Lubenica je bogata likopenom, antioksidansom koji joj daje specifičnu crvenu boju (baš kao i kod paradajza) i smanjuje rizik od nastajanja raka prostate. On ujedno štiti od bolesti srca i raka maternice i jajnika, a smatra se da poboljšava plodnost.
Osim što sadrži velike količine vitamina A, B i C, bogata je vodom i (oko 92 posto) i pomaže u regulaciji telesne težine jer ne sadrži mnogo kalorija. Tačnije, sto grama lubenice sadrži 10 odsto šećera, 90 odsto vode, 20 miligrama betakarotena, 0,5 miligrama gvožđa, sedam miligrama kalcijuma, deset miligrama fosfora i oko 20 kalorija.
Ako želite iz lubenice da izvučete najviše zdravstvenih dobrobiti, nemojte je čuvati u frižideru. Iako je privlačnija i nudi više osveženja ako je ohlađena, ona će na ovaj način izgubiti i do 40 odsto likopena nakon dve nedelje skladištenja. Najbolje bi bilo da je čuvate na sobnoj temperaturi. Međutim, ako ste je isekli i načeli, tada je držite u frižideru.