Lista najboljih kardio vežbi i količina sagorenih kalorija

Kardio vežbe su jedna od najboljih stvari koju možete učiniti za svoje telo bilo da ste u procesu mršavljenja ili izgradnje mišićne mase ili jednostavno želite da poboljšate svoje zdavlje.

 

Postoji širok spektar vežbi koje se mogu svrstati pod kardio, a u principu, to su sve vežbe koje podižu puls do ciljne zone u kojoj dolazi do sagorevanja kalorija ili izgradnje mišića.

Najbolji izbor aerobnih, odnosno kardio vežbi za početnike su trčanje, biciklizam ili plivanje.

Trčanje je odličan izbor zato što ne zahteva posebnu opremu, osim kvalitetnih patika, možete da trčite bilo kada i bilo gde, i ima ogroman uticaj na celo telo, jer pomaže izgradnju jakih kostiju i vezivnog tkiva.

Trčanjem se brže puls dovodi do ciljane zone nego vežbama. To vam pomaže da sagorite dosta kalorija, naročito ako menjate često tempo i intervale džogiranja.

Loša strana je da je potrebno vreme da se izgrade kondicija i izdržljivost za kontinuirane treninge trčanja.

Biciklizam je odličan kardio trening, bilo da ste na otvorenom ili u zatvorenom prostoru. Koristeći snagu ekstremiteta, možete povećati izdržljivost dok istovremeno sagorevate suvišne kalorije, u rasponu od 250-500 za 30 minuta, u zavisnosti od toga koliko brzo idete i koliki vam je otpor.

Ono što čini biciklizam boljim od ostalih kardio aktivnosti je to što ga možete inkorporirati u svakodnevni život.

Možete da vozite do i od posla, u obližnjem parku, na ulici. Takođe, biciklizam pruža jako slabo opterećenje na vaše zglobove.

Što se tiče treninga u teretani, tamo osim bicikle možete isprobati i eliptični trener. Eliptični trener omogućava vašem telu da se kreće na prirodan način.

Možete da dodajete intenzitet povećanjem otpora pomoću podesivih rampi. Intenzitet vežbi možete pojačati kretanjem unazad po njemu, pokrećući mišiće na drugačiji način.

Plivanje je jedan odličan izbor, jer celo telo vežba. Što više delova tela uključite u svoj trening, to će te više kalorija sagoreti.

Ako provedete samo 30 minuta plivajući leđno, sagoreli ste skoro 400 kalorija.

Najbolje od svega je što su vaši zglobovi, zbog manjeg opterećenja na iste, u potpunosti podržani, tako da ne morate da brinete o povredama.