Krompir leči čir na želucu

Naučnici na Univerzitetu u Mančesteru otkrili su da krompir sadrži jedinstvene antibakterijske sastojke koji mogu izlečiti čir na želucu. Članovi univerzitetskog tima mikrobiologije sada se nadaju da se supstanca, nazvana “krompirov sok”, može koristiti kao dodatak svakodnevnoj prehrani.

– Jedna od naših naučnica je na nedeljnom ručku čula da je njena baka koristila krompir za lečenje čira na želucu. Nakon toga otišla je u prodavnicu i kupila džak krompira i počela sa testovima u laboratoriji. Kada sam prvi put čuo za ideju, moram priznati da sam bio malo skeptičan. Ipak, istovremeno nisam bio preterano iznenađen. Dosta proizvoda iz prirode u sebi ima veoma zanimljive sastojke, a na nama je samo da ih otrkijemo – ispričao je Ijan Roberts, profesor mikrobiologije na “Faculty of Life Sciences” i jedan od zaslužnih za ovo otkriće.

Važni molekuli koji postoje u krompiru mogli bi da spreče štetno delovanje bakterije koja živi u stomaku i izaziva čir želuca i gorušicu. Za razliku od antibiotika, bakterije u želucu ne mogu da razviju otpornost na krompirov sok, a on pri tom ne uzrokuje nikakve nuspojave.

Postupak za izdvajanje još neimenovanog molekula je patentiran, s nadom da bi jednog dana mogao da se nađe na tržištu kao dodatak sličan probioticima u jogurtu.