Kako da pravilno konzumiramo med i koje su najčešće greške?

Verovatno ste mnogo čuli o koristima konzumacije meda. Sada vam donosimo nekoliko praktičnih saveta kako pravilno konzumirati med, da bi se izvuklo najviše iz njegovih sastojaka, i šte ne bi trebali nikada raditi prilikom upotrebe meda.

Najbolji način za uzimanje meda je jedna supena kašika na prazan stomak ujutro i jedna naveče.

Med treba da stoji u ustima i da se polako rastapa nekoliko minuta. Nemojte ga odmah progutati i zaliti vodom.  Zadržavanje meda u ustima omogućiće apsorciju dela meda kroz krvne sudove ispod jezika u organizam pre nego dospe u želudac. Tako ćete pokupiti najbolje od zdravih sastojaka meda.

Druga varijanta je da rastopite supenu kašiku meda u mlakom mleku ili čaju. Onda ovaj napitak lagano pijete uz manje zadržavanje u ustima. Na ovaj način aktivira se enzim koji podstiče aktiviranje antiseptičnog i antivirusnog svojstva meda koji deluje prvo na usnu duplju i ždrelo a kasnije na ostatak organizma. Ovako se dobija maksimalna zdravstvena korist meda i jačanje vašeg imunog sistema.

Med konzumiran ujutro dat će vam snagu i energiju a naveče pred spavanje uz mleko ili čaj pomoći će vama i vašoj deci da imate bolji san.

Med se ne daje deci starosti ispod jedne godine (po novijim istraživanjima dve) zbog dva razloga i to: dojenačkog botuliza, teškog oboljenja koje med može izazavati i potencijalnih alergijskih reakcija. Med sadrži veliku koncentraciju potencijalnih alergena na koje dečiji organizam nije spreman pa treba biti oprezan.

Med možete staviti na opekotine odmah nakon njihovog nastanka čime ćete izbeći stvaranje plikova i ožiljaka. Med možete staviti i na manje rane i posekotine jer je antiseptičan. Time ćete izvršiti sterilizaciju i umanjiti bol.

Nemojte nikada izlagati med visokim temparaturama. Med postaje toksičan kada se izloži visokoj temparaturi. Zato med nikada ne stavljate u kolače ili jela koji se peku. Jako zagrejan ili zapečen med postaje štetan jer stvara lepljivu toksičnu masu koja zakrčuje probavni trakt i creva.

Med gubi lekovita svojstva na temperaturi većoj od 40 stepeni C te ga stavljajte tek kada se čaj dobro ohladi da bi zadržao svoje pozitivno dejstvo.

Med po mogućnosti uzimajte drvenom, porculanaskom  ili plastičnom, ali ne i metalnom kašikom.

Med kristalizacijom ne gubi lekovita svojstva. To je samo prirodni proces koji se dešava kada je med skladišten na nešto nižoj temparaturi. Rok trajanja dobro zatvorenog meda je neograničen.

Тагови: med