Gledanje televizije ili rad na računaru kasno noću izaziva depresiju

Gledanje televizije ili rad na računaru do duboko u noć, kao i spavanje u prostoriji u kojoj je uključen televizor povećava šanse da postanete depresivni, tvrdi novo istraživanje američkih naučnika.

Istraživači su noću izlagali hrčke prigušenom svetlu i uočili u njihovom ponašanju i mozgu promene izrazito slične simptomima kod depresivnih ljudi. Povećanje izloženosti svetlu ekrana u poslednjih pedeset godina podudara se sa povećanjem stope depresije, naročito kod žena, koje su dvostruko sklonije ovom stanju od muškaraca.

Hrčci su tokom eksperimenta četiri nedelje bili izlagani slabom svetlu tokom noći, sličnom onom koje stvara ekran televizora u zamračenoj sobi, a rezultati su upoređivani sa kontrolnom grupom koja je bila izlagana normalnom ciklusu svetla i mraka. Potom je eksperimentalna grupa bila izlagana normalnom ciklusu dve ili četiri nedelje, a onda ispitivana.

Rezultati su pokazali da su hrčci bili manje aktivni i pokazivali manji interes od uobičajenog za pijenje zaslađene vode, što su dva simptoma uporediva sa simptomima depresije kod ljudi. Zabeležene su i biološke sličnosti u promenama na mozgu sa onima kod ljudi obolelih od depresije.