Naučnici iz Velike Britanije su kroz nekoliko studija dokazali da ekstrakt belog luka pomaže u sprečavanju oštećenja očiju, bubrega i krvnih sudova koje se kod dijabetičara javljaju zbog visokog nivoa šećera u krvi.
Njihov zaključak se zasniva na činjenici da su se neki sastojci ekstrakta belog luka pokazali efikasnim u usporavanju rasta nivoa šećera u krvi.
Fermentacija u belom luku daje pet novih aminokiselina, koje zajedno sa tamnim pigmentima, zvanim melanoidi, daju znatno veći antioksidativni efekat.
Antioksidativni mehanizam i aktivnost belog luka pomažu u održavanju normalnog nivoa i stabilizacije šećera u krvi.
Beli luk sadrži polifenole, flavonoide i antocijanine koji blokiraju štetne efekte slobodnih radikala povezanih sa nizom komplikacija kod pacijenata sa dijabetesom. Istovremeno, nivo holesterola je često povećan kod dijabetičara, a beli luk pokazuje pozitivan efekat i na tom polju.
Utvrđeno je da ekstrakt belog luka smanjuje nakupljanje masti u jetri, što je karakteristično za gojaznost, metabolički sindrom i dijabetes tipa 2, ali takođe značajno smanjuje stvaranje masnog tkiva.
Visoke koncentracije antioksidanata pomažu u sprečavanju komplikacija povezanih sa dijabetesom. Smanjenje visokog nivoa šećera u krvi važno je u sprečavanju ozbiljnih zdravstvenih problema.



