Cvekla je idealno povrće koje se može koristiti preko cele godine. Bogata je belančevinama, mastima i ugljenohidratima. Sadrži gotovo sve, u prehrani važne mineralne sastojke, kao i niz mikroelemenata. Treba napomenuti, da sadrži i stanovitu količinu kobalta, koji učestvuje u stvaranju vitamina B12, a koji se inače nalazi samo u namirnicama životinjskog porekla, što je vrlo važno za vegetarijance. Zbog toga je cvekla jedan od najboljih prirodnih lekova kod anemije i slabokrvnosti. Betanin svrstava cveklu među lekove za učvršćenje krvnih žila, regulaciju krvnog pritiska i smanjenje holesterola. Povoljno deluje i kod osteoporoze. Energetska vrednost joj je dosta visoka i iznosi oko 190 kJ/100 g.
Britanski su naučnici otkrili da samo 500 ml soka od cvekle dnevno značajno smanjuje visoki krvni pritisak. Istraživanje otkriva da su za blagotvorno delovanje soka od cvekle zaslužni nitrati koje on, poput zelenog lisnatog povrća, sadrži. Nitrati se pomoću sline pretvaraju u nitrite koji se u kiseloj sredini želuca mogu pretvoriti ili u oksid ili nastaviti cirkulisati kao nitriti. Što je nivo nitrita u organizmu veći to je i značajnije smanjenje krvnog pritiska.
Priprema
- U sokovniku pripremite sok od šargarepe i cvekle.
- Isceđenom soku dodajte limunov sok.
Posluživanje: Napitak odmah poslužite i konzumirajte.
Savet: Umesto limunovog soka, možete upotrebiti sok od grejpa ili pomorandže.