DA LI ZNATE KAKO FUNKCIONIŠE IMUNITET

Reč imunitet danas je postala sinonim za zdravlje, a saveti i načini za njegovo jačanje postaju posebno relevantni tokom hladnijih meseci. Iako je imuni sistem angažovaniji u zimskim mesecima, on je zapravo aktivan tokom cele godine i kontinuirano osigurava stabilno funkcionisanje tela i zaštitu od pretnji po naše zdravlje.

Imuni sistem je prirodna odbrana tela i sastoji se od mreže različitih ćelija, tkiva i organa koji zajedno rade na prepoznavanju i uklanjanju potencijalno štetnih stranih tela poput bakterija, virusa, parazita, gljivica i bilo koje druge pretnje koja bi mogla da nam naruši zdravlje.

Imuni sistem nas štiti tako što prvo stvara barijeru koja sprečava ulazak antigena ili stranih tela u organizam, a ako dođe do prodora mikroorganizama pokreće proizvodnju belih krvnih zrnaca (leukocita) koji napadaju i uništavaju spoljne agense.

Kada se razbolimo, to znači da naš imuni sistem nije uspeo da pronađe i uništi strano telo pre nego što se razmnožilo, pa u tom trenutku imuni sistem deluje brže, proizvodeći leukocite kako bi uništio pretnju.

Imuni sistem je sposoban da prepozna milione različitih antigena i može da proizvede supstance potrebne za uništavanje gotovo svih, ali određeni faktori mogu da oslabe naš imuni sistem i učine organizam podložnijim infekciji.

Na primer, način na koji provodite slobodno vreme, koliko ste pod stresom, koliko često unosite tečnost, koliko se krećete i fizički ste aktivni, pa čak i kvalitet vazduha koji udišete može uticati na imuni sistem.

Ishrana utiče na razvoj imunog sistema od razvoja fetusa. Neophodne masne kiseline, vitamini, minerali i antioksidanti su ključni za održavanje zdravog imunog sistema.

Nedostatak visokokvalitetnih hranljivih sastojaka smanjuje sposobnost tela da proizvodi antitela, važne komponente odbrambenog mehanizma i može da nanese „nepovratnu štetu“ zdravlju čitavog sistema.

Prisustvo cinka, vitamina C, E, B6, magnezijuma, omega-3 masnih kiselina smatra se neophodnim za pravilno funkcionisanje našeg odbrambenog mehanizma, jer su ćelije imunog sistema posebno osetljive na oksidativna oštećenja.