Da li je joga za mene?

Svako od nas je bar jednom pozvao prijatelja da mu se pridruži na času joge. Ako izuzmemo one standardne predrasude vezane za bilo koju novu fizičku aktivnost, možemo izdvojiti nekoliko nedoumica ili sumnji koje se najčešće javljaju kod početnika…

“Čudna” atmosfera ili joga je dosadna
Prvi kontakt sa iskusnijim joga polaznicima kao i sa mestom održavanja časova često mogu da zbune početnike. Potpuna tišina ili tiha ambijentalna muzika; esencije mirišljavih štapića koje se osete u prostoru; nepokretnost prisutnih tokom njihovih meditativnih položaja; spretno “zagrevanje” već iskusnijih vežbača – najčešće su situacije koje u zatičemo u sali.
Kako se prvi deo časa inače svodi na “povlačenje iz spoljnog sveta”, svako u tom kontekstu pronalazi svoj način povezivanja sa svojom unutrašnjošću.
Instruktor vam može pružiti smernice u tom pravcu, kao na primer: da sednete ili legnete potpuno pravih leđa, da osvestite disanje, kontakt između tela i poda itd…
Bitno je da se ne vežete za prve spoljašnje utiske, već da probate da “zaronite” sa punom pažnjom u sebe, osetite svoje telo, opustite se i tako adekvatno pripremite za sve pogodnosti časa koji sledi.
Polako, kako budete učili da se povezujete sa svojim dahom, asane ćete izvoditi sve lakše i sa više samopouzdanja. Postepeno ćete usvajati sve stabilniji balans i sa lakoćom prelaziti kroz položaje dok istežete i jačate mišiće. Potrebno je malo vremena i strpljenja dok se ne naviknete i da budete redovni na časovima.

Voda tokom časa – da ili ne ?
Može vam se desiti da osetite zamor i žeđ te da zbog toga morate na kratko da zastanete. U toj situaciji pomoćiće vam koji gutljaj vode i kratak odmor u joga položajima poput tadasane, virasane ili balasane. Na prvim časovima najbolje bi bilo da se smestite negde pozadi kako biste imali dobar pogled i na iskusnije vežbače. Nemojte sebi da dozvolite da dehidrirate i potom odjednom popijete mnogo vode. Tako može doći do kontraefekta, i umesto da se osećate sveži i spremni za nastavak vežbanja, osetićete se naduto i teško. Sve je stvar discipline… i taj problem će se vremenom rešiti i harmonizovati vašim redovnim dolascima na časove.

Opsesija: Da li pravilno dišem?
Opterećenje zbog nepravilnog disanja često može da obeshrabri početnike. Pravilno disanje tokom prelazaka kroz položaje je proces koji zahteva dosta prakse i iskustva. Nije strašno ako ne možete da pratite vođstvo i tempo instruktora. Budite sigurni da i iskusnijim vežbačima koji veoma lepo rade asane to uvek ne polazi za rukom. Sasvim je normalno da u početku s vremena na vreme “izgubite” harmonični tok disanja. Upravo je zbog toga ona “neobična“ priprema na početku časa važna. Dakle, samo se lagano vratite u tok vežbanja. Takođe, jedna od čestih grešaka koju početnici prave je i preterano zadržavanje daha, jer to može uticati na brzo umaranje i osećaj iscrpljenosti umesto suprotnog – laganog toka daha i pokreta.

Obeshrabrenje ili izgovor: ja ovo nikada neću uspeti
Budite nežni prema sebi i nemojte se opterećivati ako ne možete sve da izvedete po instrukcijama ili u skladu sa ostalim vežbačima. Kada budete naučili da dišete duboko iz stomaka, osvestite svoje telo i njegove mogućnosti, imaćete već dobru osnovu za ulazak u naprednije položaje (vežbe snage i balansa).
Dublje osluškivanje svog tela učiniće da takođe i ono počne da sluša vas. Osetićete sve veću kontrolu i dublju harmoniju između vašeg uma, duha i tela.