- Na malo ulja se izdinsta svo povrće, koje možete izrendati, ili jednostavno iseckati na kolutiće. Na fotografiji je povrće rendano. Dakle, dinstati ga jedno desetak minuta, a zatim u njega umešati kašiku brašna i malo aleve paprike, pa onda sve zajedno lepo izmešati i naliti vodom. Potom u čorbu sipati paradajza. Ja sam ovde stavila pola litra, ali po ukusu moze i više, opet i to zavisi kako ko voli.
- Doda se nekoliko celih listova celera, par zrna bibera, jedan lovorov list i čorba se ostavi da se kuva, dok povrće ne omekša. Naravno, ako ga prethodno izrendate, brže će biti gotovo.
- Pred kraj posolite i umešate Vegetu, a ja obavezno stavim i malo šećera, jer paradajz nekada, može da bude kiseo, naročito ako se čorba pravi od svežeg paradajza, koji se oljušti i izmiksa u blenderu.
- Od jednog jaja i brašna se umesi tvrdje testo i pred kraj kuvanja čorbe se testo narenda direktno u šerpu. Poželjno je da čorba vri, jer se dronjci neće zalepiti za dno. Ako bas niste raspoloženi da pravite dronjke, mogu se koristiti domaći rezanci, a kada se posti, ja onda ubacim šaku-dve pirinča.
- Na kraju naseckam peršunovog lista, sklonim je sa ringle, poklopim i ostavim malo da odstoji. Kada dronjci padnu na dno, znači da su lepo skuvani.
Posluživanje
Možda će biti olakšavajuća okolnost i to da ovu čorbu pravim u šerpi-loncu od 3 litra. Naravno nikada ne bude do vrha pun. A sastojci se prilagodjavaju prema ukusu. Nekada stavim krompir, nekada stavim karfiol, sve zavisi od toga sta imam pre svega od raspoloženja. Recept za ovakvu čorbu nikada ne može baš tačno u meru da se napiše.