Beli luk je čuvar srca od stresa

Kardiovaskularne bolesti su i dalje najveći uzrok smrti na globalnom nivou, čineći 31% smrtnih slučajeva na svetu ili 18 miliona života godišnje, prema SZO. Ali šta da radimo da bismo promenili ovu statistiku? Pa skoro ništa!

Naprotiv, naš stresni način života i brza hrana samo će povećati učestalost. Zdravlje srca dobija pažnju koju zaslužuje u zrelim godinama ili u penziji kada imamo potpunu slobodu da jedemo beli luk.

Ali šta ako vam kažemo da beli luk ima dvostruko ili čak trostruko dejstvo i ne izaziva loš zadah? Da li biste tada radili na aritmijama i onim bolovima u grudima izazvanim umorom? Ako vam i dalje treba nagovor, nastavite da čitate …

Beli luk crne boje je fermentisani oblik običnog svežeg belog luka. Fermentacija se odvija u posebno kontrolisanim uslovima kao što su visoka temperatura i vlažnost tokom nekoliko nedelja. Tokom postupka gubi se neprijatan ukus i miris, a ističu se kvaliteti koje ova hrana prirodno poseduje.

Konkretno, nivo antioksidanata se povećava zahvaljujući alicinu koji se pretvara u antioksidativne komponente kao što su alkaloidi i flavonoidi. Studija iz 2014. godine otkrila je da se ukupna antioksidativna aktivnost značajno povećava u procesu fermentacije, zapravo beli luk je dostigao vrhunac sadržaja antioksidansa 21. dana procesa.

Kakvu korist ima telo od priliva antioksidanata? Antioksidanti su komponente koje štite ćelije od slobodnih radikala (čitaj: oksidativni stres). Ako slobodni radikali probiju antioksidativnu zaštitu, telo postaje izloženo bezbrojnim bolestima. Šta ovo znači jednostavno, konzumiranjem belog luka povećaćete nivo antioksidanata i stvorićete neprobojni štit.

Studije tvrde da beli luk smanjuje pokazatelje srčanih bolesti, uključujući ukupni holesterol, LDL ili loši holesterol i trigliceride. Takođe može podići nivo HDL-a ili dobrog holesterola.

Studija na životinjama upoređivala je efekte belog luka na laboratorijske miševe koji se oporavljaju od oštećenja srca izazvanog ishemijom – smanjenog protoka krvi u srce. Istraživači su potvrdili da beli luk stimuliše cirkulaciju i tako štiti srce od oštećenja.

Druga studija na životinjama otkrila je da ekstrakt belog luka pomaže u smanjenju ukupnih masnoća u krvi, triglicerida i ukupnog holesterola kod miševa hranjenih visokokaloričnom hranom sa visokim udelom masti. Povišene masti često ukazuju na povećan rizik od srčanih bolesti.

U drugoj studiji, 60 osoba sa povišenim holesterolom dobilo je 6 grama ekstrakta belog luka ili placeba da piju 12 nedelja. Kod ispitanika koji su konzumirali beli luk, došlo je do povećanja dobrog holesterola, a samim tim i smanjenja rizika od kardiovaskularnih bolesti.

Jedna studija ispitivala je efekte belog luka na pacijente sa koronarnom bolešću srca. Pacijenti su pili 20 grama ekstrakta belog luka dnevno tokom 6 meseci. Svi ispitanici su imali povišene nivoe antioksidanata koji su uticali na opšte poboljšanje stanja srca.

Da biste održali zdravlje srca bez socijalnog distanciranja, Dr. Viton pakuje beli luk u meku kapsulu. Savremeno ime za fermentisani beli luk ili Dr. Viton Alizin je odličan dodatak za svakog pojedinca. Koristi se kao prevencija u odraslom dobu, ali i kao obavezni dodatak onima koji pate od srčanih bolesti.

NE, to vam neće uznemiriti stomak i neće vam doneti loš zadah!

? Dr. Viton – Alizin možete poručiti onlajn:
? Dr. Viton – Alizin se može kupiti u Lilly drogerijama, kao i u svim bolje snabdevenim apotekama.
☎ Ili na telefonski broj: 018 576 120
⏰ Svakog radnog dana od 8:30 do 16:30 časova
? Dostava na kućnu adresu brzom poštom